Cea mai buna Feteasca Neagra este…un Merlot

Sau cum a mierlit feteasca neagra


Feteasca Neagra, Private Reserve, 2007, demisec, 13%, Prahova Valley, prod. Halewood, 25 lei

Despre feteasca neagra- private reserve auzi de regula lucruri bune. Pana si sticla impune respect. Pare serioasa, grava, ca o aristocrata scrobita din alte vremuri. Dar…nu este o aristocrata pur-sange, ci una care si-a adjudecat titlul prin scandalosul maritis cu un baron francez ajuns la varsta a treia. Te uiti la ea, asa eleganta si intepata cum este, si te gandesti la stramosii ei distrati de saltimbanci si menestreli in jurul masei de strejar masiv lunga de-o posta. Cand colo- falsitate! Ea este nascuta intr-un satuc de pe dealurile Prahovei, de unde a fugit de acasa cu ridicatorul de greutati al circului Frederico&Co, a ajuns la Paris- “artista” de vodevil, unde l-a fermecat pe impresionabilul baron de Merle, client fidel al stabilimentului. Dupa ce respectivul si-a dat cu bun simt obstescul sfarsit, demoazela s-a intors in patria natala pe cai mari, nu cu multi franci, dar cu un nume daca nu mare, macar de bonton!

Asadar, Feteasca noastra a mierlit (merlot este echivalentul in dialectul occitan a literarului merle, adica mierlă pe romaneste). Exact cum de este posibil- nu stiu. Tot ce stiu este ca acest vin aduce mai degraba cu un merlot decat cu feteasca neagra. Culoarea este rosie-rubinie intensa, denota o aroma de visine, prune uscate, piper si postgust mediu cu nuante de scortisoara. Nu este din cale-afara de corpolent, nici catifelat, si are o astringenta atipica care iti paralizeaza gingiile ca un sarut taninos (un mare -). Descrierea de mai sus se poate potrivi foarte bine unui merlot. Unde mai pui ca are un caracter “barbatesc”, care in mod evident nu i se poate asocia unei fetesti, fiinta delicata de firea ei.

Concluzie: Este un vin bun, potrivit ca pret, dar pare un experiment al vinificatorului respectiv, iar fanii fetesti negre vor ramane debusolati si un pic dezamagiti.

Edit 06.10.2009: N-am descoperit primul America, dar e placut ca nu sunt singurul care a descoperit-o! Acest vin (e drept din recolta 2006) este cea mai buna feteasca neagra in topul 2008 care se gaseste pe site-ul Vinul.ro. Si juriul care l-a apreciat atunci a precizat ca a ocupat acest loc doar in lipsa concurentei si pentru ca i s-a ignorat caracterul puternic de merlot.

0 comentarii: