Feteasca neagra Noblesse 2007 Vinex Murfatlar


Dupa ce feteasca Castel Hinog (acelasi producator) a fost o revelatie in "liga mica" (sub 10 lei), in proportie de 66% (adica 2 sticle au fost ok si una defecta), am zis sa incerc si sora mai mare (16 lei), numita pompos "Noblesse".
"Noblesse oblige", dar nu si pe Vinex Murfatlar. Da, este mai prost decat surata mai mica si mai ieftina. E minuscul, cu o culoare rubinie, spre caramiziu, apos, subtire, fara corp. Vinul cu un nas timid de fructe de padure si prune, plus ceva floral, dezamageste in gust. Nu pot descrie gustul decat ca fiind o mare lipsa. Nu-i nimic acolo, nu te invaluie, nu te imbie, nu iti spune nimic. Am mai baut vinul asta sub atatea alte nume incat o treime de pahar a fost prea mult.
Sigur, nu-i absolut rau, nu-i defect (cu exceptia unei usoare oxidari), nu duhneste a mercaptani sau alte vomitive, se poate bea, dar nu ofera nici o placere.
E ciudat totusi cum de cineva care poate produce un vin ieftin acceptabil, chiar bun sub raportul pret-calitate, esueaza in gama superioara. Adica e acelasi an, probabil sunt struguri din aceeasi vie, dar selectionati, vinul e facut mai cu grija, etc (ca altfel de unde diferenta de pret), si atunci? Nu-i singurul exemplu, desigur.
Si o mentiune: nu-i asa ca semana cu eticheta gamei La Cetate de la Oprisor. Ce ziceti?

Feteasca neagra Noblesse 2007, DOC-CT, rosu sec, 12,5%, Murfatlar, Vinex, 16 lei, 69 pct.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Aduce putin eticheta cu La Cetate, dar nu cred ca pot fi acuzati de ceva.

George Mitea spunea...

Aduce, sigur. Macar au gusturi bune, majoritatea ar fi optat pentru "eticheta neagra" sau un pseudo-cotnari:)