Babeasca Neagra 2009 Casa Panciu

Pentru mine exista ceva induiosator si inalienabil in aceste soiuri de vin, mitilele si garbovite, cu accent, si pe care le scoti din ograda si tabieturile lor mai greu decat pe Shakespeare din Enciclopedia Britanica. Sunt ca bunicile de la sat- mamaele, cu nelipsitul batic, fara multa scoala dar laureate nobel la crescut copii si copt placinte, sunt precum bunicile citadine, cu povesti despre lumea de altadata, cu stralucirea pe care doar vorbele lor o sufla peste amintiri.

Babeasca neagra are reputatia de a fi un vin rosu, light, usor de baut dar greu de facut la un nivel acceptabil. Mai stiti si celebrele povesti cu batrana din Nicoresti si Stefan cel Mare.
Ei bine, babeasca de la Crama Natura din Panciu, 2009, daca n-o mirosi, e un vin destul de bun. Cam ca shirazul Lindemans, asa ca termen de comparatie. Adica fresh&fruty cu tanini suculenti, dati prin masina de tocat. Culoare rosie-violet, gust fructat, de vireasa, pruna, coacaze rosii, ciocolata, si un pic de condiment, usurel in gura, se duce pe gat ca Ozana in albia ei, si un final destul de placut, curat, de visina si pruna suculenta. De luat la bag-in-box daca plecati la pescuit in Delta.
Pana atunci: O tochitura, ospatar! Si inca o ulcica de vinisor d'asta!
75 pct (vreo 8 lei, la Goodwine)

Update: bag in box 10 litri/48lei pret de ditribuitor. Mi se pare, desi nu sunt expert in vinuri de 5lei/litru, ca e o afacere tare. Vinul este curat, si servit bine racit, cum sade bine vinurilor rosii rustice si cu un continut redus de tanin, sta foarte bine pe masa, mai ales daca masa e in curte la umbra unui nuc si pe ea sunt niste gratare, tocituri, ori chiar peste. Recomandare ferma pentru bugete reduse!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ai,ai, ai,un soi extraordinar asa de putin exploatat!Las ca-i mai usor cu vreun Cabernet-Sauvignon sau Sirah!Sa ne comparam cu Australia sau Chile-adica hai in liga mica c-om fi de prin Asia!Mandrie,orgoliu,lucru bine facut?Nu, mai degraba copii ieftine pe care incercam sa le comparam cu opere de arta!

George Mitea spunea...

Sa stii ca Australia si Chile nu sunt in liga mica. In orice lista de tipul "cele mai..." o sa gasesti vinuri de acolo. N-o sa gasesti unul romanesc, de ce oare!? Sigur e vorba si de promovare, ca sa poata Wine Spectator si Decanter sa te ia in vizor, dar nu numai asta e problema. Iar de babeasca, zghihara, cramposie si cate si mai cate, ce sa-ti spun. Mie imi plac, sunt ale noastre, m-as bucura sa fie de calitate buna. Dar uite ca poti numi cateva merloturi sau cs-uri romanesti de calitate, dar cate fetesti negre putem nominaliza?