2006 Kiralyleanyka SZOKE

Este un vin unguresc alb sec. DOC-ul este Gyongyostarjan. Este din 2006 si a costat 20 de lei. Stiu ca unii dintre voi spuneti acum: Esti maniac! De ce ai cumpara un vin alb de 20 lei de acum 5 ani? Ce, te astepti la revelatii? Crezi ca-i vreun alb de Burgundia sau ceva?
Nu! Cand am comandat aceasta sticla m-am gandit la cu totul altceva decat anul de producere.

Cred ca relatiile dintre cele doua tari sunt la nivel de vulg exprimate prin fluieraturile din timpul intonarii imnului national al celeilalte. Si antinomic la acel omor stupid care ne-a legat vremelnic si emotionant.  
Istoria fiecareia, atunci cand face referire la cealalta, este politizata. Problema Transilvaniei este cunoscuta. Am citit articole interesante, scrise de istorici straini, reputati, si care considerau ca foarte putine surse istoriografice maghiare sau romanesti sunt demne de luat in seama. Ambele se fondeaza pe presupozitii politice intarite si reluate prin sofisme de autoritate. Stiti ideea: o ipoteza slab sustinuta de dovezi este lansata de un istoric, apoi, pentru ca e politic corecta, este citata si reluata de alti sapte, pana cand se canonizeaza si intra in manuale ca istorie oficiala. Nu stiu cum e pentru maghiari, dar la noi este celebra teza a continuitatii in spatiul carpato-danubiano-pontic. La inceput erau niste daci, apoi prin etno-geneza badabim-badabum! noi, romanii. Singura problema ar fi ca vreme de 700 de ani, daca nu mai bine, romanii, sau in fine vlahii/valahii nu exista in istorie. Apar brusc in secolul 11. Sunt tot felul de teorii in legatura cu acest fapt. Dar aici vorbim despre vin nu despre dispute fara rezolvare.

Sa revenim la kiralyleanyka- un strugure cu o poveste interesanta. Nu sunt vorbitor de maghiara, asa ca nu ma credeti pe cuvant, dar inteleg ca s-ar traduce prin "mica printesa", desi leanyka inseamna "fata, fecioara". Se lumineaza mai tare problema daca gasim un sinonim al numelui si acesta ar fi Danosi leanyka. Adica Danes, de la comuna Danes , judetul Mures,  pe Tarnave, in vecinatatea Sighisoarei. A existat un soi neaos de vita de vie care s-a numit danaseana. Asta pana in 1928, cand la Expozitia Nationala de Vinuri si Fructe (cu precizarea: din Romania) a fost rebotezat, in onoarea regelui:. ta-ta-ta! Feteasca Regala!
Asa este, ati intuit corect, kiralyleanyka nu este altceva decat feteasca de Danes, adica Feteasca Regala. Dupa cum mai stiti este un soi nascut prin polenizarea naturala a Grasei cu Feteasca Alba.
Acum treaba devine intereasanta pentru mine. Vedeti, noi consideram vinul ca pe un produs cultural, exponent al  culturii si civilizatiei nationale. Cand, de fapt, este o planta (daah!), care-si traieste existenta intr-o realitate mult mai lipsita de tumult politizant si intr-un dispret total pentru problemele zilei fie ele descriese in Timpul, Kronika sau la Antena 3.  Albinele si gazele nu pot fi impuscate pentru trecerea ilegala a frontierei, nici pentru tradare nationala, nu respecta bestiile! nici legile oamenilor, nici ideile scornite de mintile lor reduse.
Asa se face ca acelasi strugure fie ca are in chiar denumirea sa "romanesc", "unguresc", "frantuzesc", etc, se gaseste in mai multe tari si podgorii. Tot la fel de adevarat este ca nici noi, nici ei nu interconecteza linkurile. Adica n-am gasit pe site-uri romanesti referirea la acest kiralyleanyka, dar si cele unguresti ii ignora existenta si numele in tara de la est. 
Asta este, pentru unele tare si marote nu exista remediu. Poate doar un pahar de vin.

2006 Kiralyleanyka Matrai SZOKE, alb sec, 13,5%, importat de Crama Noastra srl Cluj.

Culoare: galben auriu foarte intensa.
Miros: primul nas de flori de tei, musetel, apoi etilic (spirt diluat), apoi se stabilizeaza intr-o forma florala (flori albe, delicate) si fructata: mar, desi un usor si nederanjant iz etilic rezida.
Gust: fin untos, corpolent, puternic condimentat (piper, cuisoare), fruct : mar, para, caisa, cirese albe, pe final apar si fructe exotice (ananas), mandarina.  Inca din atac iti dai seama ca temerile privind varsta sunt nefondate, cel putin la nivelul aciditatii.
Finalul este persistent, condimentat, citric (limeta, caisa aproape de parg). 

Nu te astepti la asa ceva de la un vin alb de 20 de lei si din 2006! Nu o sa dau navala sa comand baxuri intregi, dar a fost o experienta interesanta, chiar daca nitel atinsa de oxidare. Aproape ai zice ca e un riesling german (si forma sticlei sustine asemanarea). Un vin mult mai corpolent decat expresiile romanesti ale acestui strugure. Poate izolarea le-a "mutat" un pic, cine stie. As fi interesat sa incerc ultima varianta a producatorului.
Dar sigur, faptul cel mai interesant este remanenta vinului, contrar asteptarilor generate de pretul modest. 
84 pct. Ieri seara alaturi de pui la cuptor cu legume.

10 comentarii:

dan spunea...

georgica, te-ai incurcat inutil cu danes, mures, etc. kiraly inseamna rege, leanka inseamna fata, easy peasy japonese = feteasca regala.

George Mitea spunea...

Sau "printesa", monser, dupa cum aparea pe un site unguresc in limba engleza (de fapt "little princess"). In fine, mi-am recunoscut limitele, poate ne lumineaza domnului Zoli cu o traducere mai adecvata.

Szövérdfi-Szép spunea...

Dragă Domnule George :)

Oricare ar fi traducerea corectă îmi place tare mult ce scrii, inclusiv partea de introducere cu istoria, politicienii şi toţi idi(h)oţii care ne învrăjbesc din dorinţa lor de putere.
Apoi de la nenea Szőke Mátyás nici nu ai putea bea poşircă, am avut şi eu plăcerea să savurez câteva feluri de vin de la el...

Şi eu aş zice prinţesă, dar nu e incorect nici ce scrii tu. De Danos/Danes nu am auzit, dar are logică. O să mă documentez şi eu niţel.

Şi pentru că domnul Nedelea a scris pe facebook în legătură cu Tokaj (nu Tokay) aş face şi aici o mică precizare. Tokaj nu este un soi ci o localitate, respectiv o zonă viticolă din nord-estul Ungariei. (De fapt cred că este prima indicaţie geografică din lume, de prin 1700.) După faimosul dictat de la Trianon (şi nu vreau să intrăm în politică :) ) o mică parte din această regiune a ajuns în Slovacia, şi bine-nţeles că şi cei din Slovacia vor să se folosească de renumele (care nu mai e ce a fost o dată) regiunii.
Nici asta nu ar fi o problemă, însă calitatea lasă mult de dorit şi apar multe vinuri contrafăcute.
În Ungaria cel mai "slab" Tokaji Aszú are 3 puttony cu concentraţia de zahăr între 60-90gr/l.
În Slovacia există şi Aszú de 2 puttony, ceea ce e clar că e de o calitate mai slabă şi tot ce calitativ nu ajunge la un anumit nivel daunează grav...sănătăţii şi imaginii :)
Cam asta e faza cu Tokaj.

George Mitea spunea...

@Zoli: Multumesc pentru cuvintele bune, cat si pentru informatii. Amu' cred ca Tokay e denumirea englezita sau frantuzita a regiunii.
@Istvan Pentek: multumesc pentru traducere. E clar acum.
@Sergiu Nedelea: Chiar nu stiam ca exista fetesti in Slovacia. Ar fi interesant de organizat o degustare cu soiuri originate aici si exportate de-a lungul timpului.

Ciprian spunea...

George, ai vazut ca un vin alb mai vechi nu musca? :))

George Mitea spunea...

Daca costa 20 de lei musca, cum sa nu!
Eu zic ca acesta e o exceptie.

Ciprian spunea...

Ehh normal, dar o selectie atenta poate duce la rezultate dintre cele mai pozitive

George Mitea spunea...

Eu tot cred ca depinde de pret si sursa. Daca as fi vazut acest vin in hypermarket l-as fi ocolit cu dibacie si dispret.

Szövérdfi-Szép spunea...

George, m-ai făcut curios cu acest Danosi şi m-am uitat pe câteva situri maghiare să văd ce s-ar mai scrie interesant. I se mai zice şi Feteasca muscatnaia, bănuiesc că în ţările slave.
Ca şi origine este indicat Ardealul şi mai exact zona Sighişoarei.

Z

George Mitea spunea...

Da, e cum am banuit. Feteasca regala este aceasta kiralyleanyka, sau feteasca de Danes. Probabil sunt si exemple mai bune decat acest Szoke. Acelea ar fi interesant de comparat cu ale noastre