2009 Rara Neagra de Purcari

Carevasazica Republica Moldova. Ce-mi vine in minte cand ma gandesc la statul vecin de care ma despart 12 km? Ma gandesc la un soi de mini-romanie dintr-o realitate paralela,  un fel de anii '90 vesnici, in care doar modelele bmw se updateaza, restul ramane la fel. 
Oamenii arata ca noi (acuma, daca sunt studente la ase, chiar mai bine, ar zice unii exploratori ai fenomenului).  Vorbesc ca noi (in fine, majoritatea), sigur din loc in loc aruncand in conversatie cuvinte amuzante, care au capatat, datorita izolationismului sovietic, sensuri nitel diferite decat cel descris in dex-ul romanesc. 
Vin, rachiu la 6 lei 0,5 litri, peste afumat, tigari de contrabanda mirosind a peste afumat, bomboane ieftine, icre negre contrafacute (da, este posibil!), legume-fructe ceva mai ieftine, comunisti, planeta moldova, zdob si zdub, gagauzia, sheriff tiraspol. Puteti adauga si dvs. destule la seria aceasta.
Sigur ca vinul moldovenesc nu are o reputatie excelenta. Combinate de vinificare pe stil vechi,  de care abia am scapat si noi, vinuri triviale, ieftine. Sunt si exceptii, desigur. Ma gandesc la micii producatori degustati la Goodwine, dar mai ales la Purcari (Nu dau link. Antivirusul innebuneste de fiecare data). Dar acestea nu mai sunt ieftine. 
Daca ieri am vorbit despre o feteasca regala din Ungaria, pe numele ei de fata kiralyleanyka, astazi vorbim despre o babeasca neagra, intalnita in R.Moldova sub numele de rara neagra. In mod ironic e cea mai scumpa babeasca gustata de mine.  Cred ca este prima oara cand Purcari lanseaza acest vin ca monovarietal, de obicei rara se utilizeaza in  cunoscutul cuvee Negru de Purcari
Asadar:
Rara Neagra de Purcari 2009, 13,5%, rosu sec, editie limitata (un pic peste 10.000 sticle).
Face 31 de lei si este importata de Crama Ceptura srl.
Culoare: rubinie stralucitoare
Miros: cocos, ciocolata, prune
Gust: cireasa, visina, suculent, vanilie, tanini fini si (ca sa inventez un termen:) de granulatie mica, corpolenta usoara
Postgust: visina, pruna coapta, coacaze, piper, mediu- scurt.

Aciditate este foarte mare. Serios, atentie la vinul acesta! De unul singur provoaca revolutii in stomac si produce acumularea de calorii aditionale nedorite. Sfatul meu? Incercati-l pe stomacul plin sau in curs de umplere. Cu o pulpa de cocos, as zice, dar poate mi-e mie putina foame si pofta. 
Baricarea de 12 luni a polisat fructul, care nu este atat de prezent ca la variantele romanesti. Pacat, daca ma intrebati pe mine. Poate ca, vezi cazul variantei unguresti de feteasca regala, izolarea a alterat in timp ceva din standardul de soi. Nu cred sa mai existe pe piata o babeasca baricata atat, dar in orice caz stejarul nu este intrusiv sau dominant. In orice caz, e un vin bine lucrat, serios, dar nu te agata cu ceva al lui.
77 pct. 

0 comentarii: