Babeasca Neagra 2010 "Omnia"

Avem in fata un vin produs de Senator Focsani, cu indicatie geografica Terasele Dunarii (Insuratei, jud. Braila). Lucian Neacsu, unul dintre actionari, spunea franc ca aceasta apetenta pentru babeasca (iata exista vreo 4 ipostaze diferite!), isi are miezul intr-o intamplare: asta crestea pe buna parte din pamantul cumparat.
Acest vin este eco, adica obtinut din struguri ecologici, ceea ce inseamna ca via a fost tratata mai cu blandete, fara chimicale sistemice. 
Primul lucru care m-a frapat a fost indicatia nivelului alcoolic: 14,5%, oameni buni! La o babeasca eco dintr-un an nu prea reusit...Mai, mai, minunile tehnologiei moderne!
Culoarea e cum te astepti: rubinie, corecta, light, stralucitoare. Nasul comunica mult fruct, mustos, galgaitor, o magma in pragul eruperii, impresii vegetale si ierboase (oregano, musetel) si un plus de lemn (indubitabil chips, poate si baric): cacao, nuca de cocos.
In gura voie buna, fructul se exprima extrem de direct si usor (e o caracteristica a soiului), cireasa, visina si fructele de padure super-coapte, alaturi de ierburile amintite, intalnindu-se din nou cu lemnul, de aceasta data sub forma lemnului parfumat si ud- probabil de la chipsuri (dar nu sunt mare specialist). De asta ma puteam lipsi. Mi-a amintit de rosiile din gama monser care emana in corpore acest iz. Finalul este surprinzator de persistent si tonic, cu fruct dulce si o farama de condiment amarui. 
Aciditatea este mare. Corpolenta de balerina. Mult fruct, mult alcool, destul de bine integrat, din fericire. Temperatura de servire trebuie sa fie musai mai scazuta decat la un rosu obisnuit. As sugera chiar sa-l tratati ca pe un alb:10 C. Vedeti si dumneavoastra. 
Am platit 17 lei, de la magazinul lor online (nu stiu daca e pretul de piata sau e doar o promotie), si nu-mi pare deloc rau. E un vinisor corect, viu, eco si modest la pret. Stiti ca favorizez vinuturile regionale. Ei bine nu doar ca le favorizez, dar chiar imi plac:)
77 pct

5 comentarii:

Dan spunea...

Interesant! Cei de la Senator fac vinuri in crestere de cativa ani...oricum ar fi pacat sa renunte la Babeasca in detrimentul "internationalelor".
Asta cu magazinul online nu o stiam...ce adresa au?

George Mitea spunea...

Pai este http://www.vinurisenator.ro si "magazin online". Ironia face ca exact acum sa nu mearga:)

Dan spunea...

Acum merge...mersi!
Probabil ca nu a facut fata traficului cu cititorii care au dat buzna subit..:)
Apanajul unui blogger de succes...

Bogdan Bocse spunea...

Apropo de B.N. eu as mai incerca o data Babeasca Neagra din gama Glia. Poate chiar comparativ cu asta din gama Omnia. Mi-a facut o impresie buna la VinVest. Fusese si la GoodWine doar ca atunci nu apucasem sa o degust.

George Mitea spunea...

@Dan: A, da, asta trebuie sa fie:))
@Bogdan: Te invit asta seara pe la mine. Am una in frigider.