Top vinuri romanesti sub 20 lei. Editia iulie 2011

Un prieten mi-a sugerat sa updatez articolul Top 5 vinuri romanesti sub 10 lei. Marturisesc ca dupa statistici este un hit al acestui blog. Dar timpul trece, leafa merge si vinurile se strica in rafturi.
Mai punem la socoteala si inflatia, lacomia unora sau altora, propria evolutie a gusturilor si iata acum imi pare aproape imposibil sa mai numesc 5 vinuri sub 10 lei care sa merite baute.
Totusi hai sa marim baza de selectie la 20 de lei. Aici stam mai bine. Voi renunta la conditia patriotica de a numi doar  soiuri romanesti. Mai precizez si ca pretul este cel de mare retail (asadar vinurile de butic/exclusiv horeca nu se regasesc aici), nu de restaurant sau alimentara de centru. Daca nu spun altfel, vinurile sunt seci, sau pe aproape. Ah si de fapt nu e un top:), ci o selectionata Under 20. Ca orice echipa- are vedetele ei, dar e o chestiune de gust.

Albe:
Recas. Zic generic Recas pentru ca sunt mai multe vinuri albe de la ei care fac banii. Indubitabil campionul raportului pret calitate este Chardonnay Frunza 2009,  gama exclusiv pentru Carrefour. Ma indoiesc ca l-a baut cineva si nu i s-a parut excelent la pretul de 9,99. Ar mai fi Feteasca Regala Castle Rock 2010, 14 lei, si cele din gama V (riesling, chardonnay, sauvignon blanc), 17 lei. De mentionat si cupajul dulce Muscat/Feteasca Regala Schwaben Wein 2010, care costa 11 lei si face toti banii.

Feteasca alba 2010 Vinul Cavalerului, SERVE Ceptura. 18 lei. E un pachet de tipicitate, prospetime, fara a-i lipsi plinatatea si finetea. Un vin foarte reusit. O buna si probata alegere si pentru mese familiale, cu 7 feluri, la care e mai bine sa alegem doar un singur vin, care trebuie sa fie versatil.

Halewood. Aici toate stiute, deja clasica Feteasca regala Special Reserve, un vin popular si "reliable". Tot de la ei, Sauvignonul Blanc  nu e rau. Nici feteasca alba. Nu sunt revelatii, dar mi se par corecte, oricum. Un acceptabil pinot grigio One World (o gama internationala reunind vinuri din toata lumea) se poate cumpara de la magazinele producatorului (si din hypermarketuri, presupun) cu 6.33 lei, pret la care devine un best buy!

Cupajul alb Val Duna de la Crama Oprisor. Bag-in-box 3l. Eu am incercat varianta 2009, si la pretul de sub 10 lei/litru (Selgros), e absolut decent.  Dar sa ne intelegem: e mai mult din categoria vinuri ieftine care se pot bea, decat altceva:)

Tamaioasa romanesca 2009 Castel Starmina demisec, prod.  Vinarte. Un alt castigator la categoria vin de toata masa, pentru mase. Desi evident trage spre desert. Totusi e destul de elevat, si in categoria U-20 e una dintre cele mai bune tamaioase de pe piata! Tot de la Vinarte, si tot din gama Castel Starmina, ar mai fi un riesling 2009, care face banii, la randul lui.

Feteasca Alba 2009 Nomad. Domeniile Sahateni- 16 lei in Real. O feteasca ciudata, iesita din contextul tipicitatii, dar plina, directa si foarte aromata.


Roseuri.
Calauza Rose 2009 Crama Oprisor. Un cabernet sauvignon rose, cu aciditate buna si bogatie aromatica. 12 lei(Real)
Frunza Rose 2009 Cramele Recas.10 lei (9,99 Carrefour)- simplu, direct, racoritor. 

Rosii:
Nomad Cabernet sauvignon 2007, Domeniile Sahateni.(17 lei, Real). Simt si acuma finishul lung si iluzoriu dulce (vinul fiind sec).

Rapsod Merlot 2008, Cramele Rotenberg. 18 lei (Real, Metro). Inca se tine bine. Un vin de buna calitate.

Pinot Noir 2009 Vinul Cavalerului, SERVE.  Am baut recent acest vin si mi s-a parut unul dintre pinoturile romanesti sub 20 de lei foarte de treaba. Sper sa fie sub 20 de lei, cel putin asa reiese dim magazinul lor online.

Pinot Noir 2009 Budureasca. Am vazut gama in Real. Sper sa fie si acesta. Este no.1 la 15-17 lei.

Merlot 2008 Castel Starmina, Vinarte. 15 lei (mai peste tot). Catifelat, cu mult fruct. Bun!

Babeasca neagra Iana, Vinia Iasi (an neprecizat imbuteliata in decembrie 2010). Nu putea lipsi o babeasca. On the record, Omnia 2010 de la Senator e mai veritabila, dar acela e vin de horeca, deci nu se pune aici

Feteasca Neagra Romania Pitoreasca. 2009, cred. DDM Urlati. 10-12 lei, Selgros, Real. Aici e cum va e norocul si cautatura. 
Feteasca Neagra 2007 Castel Hinog Vinex Murfatlar. 8 lei Selgros. Un alt diamant in noroi, si aici e cu dus-intors. Atentie la an. E vital in cazul acesta. Ultimele doua vinuri sunt la pachet si sunt semi-recomandari, ca sa zic asa. Daca sunteti dispusi sa va asumati niste riscuri pot fi o solutie.

Alte recomandari: rosiile din gama special reserve de la Halewood (an 2008, 2009 si daca le gasiti sub 20 lei. alegerea mea: feteasca neagra) si cele din V de la Recas (ar merge ceva din 2009. pinot si merlot). 

Sigur lista poate fi mult mai lunga, sau chiar sa contina in functie de opinent alte titluri. Fiecare dintre dvs. poate adauga ce vinuri crede el de cuviinta. Apoi are si memoria mea o limita. Si buzunarul, ce sa-i faci.

PS: Lista e deschisa. Daca am uitat ceva important, trageti-ma de maneca si remediem:)

8 comentarii:

wine and knives spunea...

as pune si caloian la socoteala la albe cu sauvignon si la rosii cu cabernetul. cu toate ca e cam la limita la bani.

George Mitea spunea...

Caloian e vreo 35 de lei in Real, deci...nu. Culmea am impresia ca este mai ieftin in mag. specializate si horeca.

wine and knives spunea...

35 de lei l-am gasit la carciuma :))

io il mai iau de aici: http://www.wine-bouquet.ro/produs/caloian-sauvignon-blanc/16

sau de la alte magazine asemenea cu 20-21 de lei.

Szövérdfi-Szép spunea...

Făurar, Roşu de Ceptura de la Davino. 20 de lei, l-aş poziţiona pe podium...

George Mitea spunea...

Zoli, ca si in cazul lui Wineandknives trebuie sa subliniez ca lista a fost conceputa din vinuri de supermarket. Faurar nu se gaseste printre ele, si oricum 20 de lei este un pret foarte obtimist.

Dan spunea...

Corect...de la Davino greu te atingi la preturile astea, desi au vinuri bune spre faorte bune. Dar si preturile sunt pe masura.
Iar la Caloian nu am inteles niciodata, e Horeca, nu e Horeca, apare si prin Real cu diferente mari de pret fata de magazinele specializate (cand ar trebui sa fie invers), nu e prin Metro..in fine,e o nebuloasa.

Anonim spunea...

Două vorbe, demi-sec, roșu. E 13 lei.

Unknown spunea...

Actualizați pentru 2020 vinurile sub 20 sau 25.