Feteasca alba 2011 "Maria" Jidvei


Poza de furat. Doar ca nu stiu de unde:)
Daca anul trecut de Florii, scrumbia obligatorie pentru orice galatean a fost acompaniata de o feteasca Vinul Cavalerului, anul asta intamplarea (ori poate un PR mai alert:) a facut ca setea adusa de lighioana acvatica sa fie potolita de o feteasca alba de Jidvei. 
Licoarea proaspat lansata la Goodwine, din gama portdrapel al noului Jidvei, este mosita de enologul francez Marc Dworkin. S-o vedem la lucru:
Culoarea este galbuie cu tente verzui. Nasul induce asemanari cu perele, mai degraba compot de perem, indicii florale si o puternica fateta minerala, expusa prin arome calcaroase. In gust tot perele ne intampina, apoi citrice, ori poate un mix din diverse tipuri de mere (sa dam frau liber fanteziei: merisoare varatice, golden, granny smith, bot de iepure), dar si caisa si piersica. Aciditatea si bine imbinatele nuante minerale par a se ingramadi pe final. Care daca nu ati ghicit inca e dominat de...pere. Finalul pare dulce, glicerinos, desi vinul este sec. Pana la urma si vinurile rosii facute de Dworkin si care au ajuns pe strada mea au cam acelasi trademark. 
Vinul este destul de echilibrat, in registru de finete, alcoolul e bine ascuns (13,5), lasa o impresie buna, suficienta incat sa stea in top 3 feteasca alba. Sigur ca perele respective vin mai degraba dintr-un top 3 tamaioasa romanesca. N-o sa vorbesc de rpc, nu vreau sa devin o moara stricata. Avand in vedere un pret prognozat de aprox. 70 de lei e o intrebare care va priveste mai mult pe fiecare dintre dumneavoastra, decat pe mine. 
84 pct.

0 comentarii: