Palavrageala pe seama unui Riesling auslese din 1975.

Voila-1975!
Wow! Cred ca ai dat o avere! 
Ei, asa si asa. 12 euro.
50 de lei? Nu se poate!!!
Ba da.
Fugi de-aici!
Daca atata am dat, ce vrei, sa te mint?
Pai cum, cand un vin oarecare romanesc costa atat, neamtul asta da vinuri vechi de 40 de ani cu 50 de lei?
Asa, si? 
Pai si daca vreau un vin dulce, de colectie, romanesc din 1975, ar trebui sa scot de la tescherea vreo 400 de lei...Stiu pentru i-am luat lu' sefu' , de ziua lui. Am pus mana de la mana...
Corect, cam asa.
Nu inteleg: ori e neamtul dus cu capul, ori noi toti suntem, ca aruncam cu banii pe fereastra dupa vinuri romanesti? 
Hm, eu zic ca adevarul e pe la mijloc.
Cum asa? 
Adica neamtul are genul de nebunie pentru care primeste felicitari, iar noi avem genul de nebunie pentru care ar trebui sa ne tratam.
[o pauza] Apropos, cum se cheama vinul?
E un riesling de Rin, auslese, adica cules tarziu, din 1975 cum ziceam, Thornicher Ritch e indicatia geografica (undeva pe Mosel), iar crama este Wiengut Geiben, din Germania, desigur.
Aaam inteles. Ok, ia sa vedem...
[sorbiturii] E dulce! [plescaituri] Auzi, da' e chiar asa de bun vinul? Adica dupa standardele voastre...
Destul de bun, dupa mine. 
Adica bun, bun-bun, sau super-bun?
Bun-bun.
Aha, misto...E viguros, asa, cum sa-i spun...Are mult alcool?
Nu prea, rieslingurile astea dulci sunt slabute, sub 10%. In acest caz 8,5%.
Hm, asa putin? Si nu se strica?
Ei, le-a pastrat omul bine, in crama...
Ihm...E dulce-dulce. Miroase usor ciudat...A portocala?
Mandarina. Usor fermentata. Coaja de lamaie rasa, cu zahar.
Hai ca le ai, sa stii ca a asta miroase.
Acum ca ti-am spus, cred si eu!
Gustul asta mi-e cunoscut. Dar nu stiu de unde sa-l iau.
De pe balcon:) E gutuie din compot. 
Da, mai, sa stii. Altceva?
Mar dulce (golden), dar si ceva dens, uleios, bizar.
Chiar asa? Mie nu mi se pare.
Nu e important, oricum.
Da' uite ce gust lasa in gura...acrisor. Si e persistent!
Da, e ca de mandarina proaspata, suculenta.
Exact, hai ca le ai! 
Eh, ce sa zic, experienta invata. Si tu ai dreptate, finalul e foarte interesant, dupa ce aduce a dulcegarii pe tot parcursul, la sfarsit iese citrica la inaintare. Thumbs up!
Mai, da' ce tarziu s-a facut! Mi-a facut placere, mosule, dar tre' sa fug. Ma asteapta nevasta-mea la masa!
No problem, amice. Salutari!




7 comentarii:

Florin spunea...

am banuiala ca te-ai inspirat din piesa andre: "mosule ce tanar esti" ! :)) ar trebui sa transmiti postul asta, celor de la artmark, pt viitoarea licitatie de vinuri vechi, demult moarte si neingropate.

Ciprian spunea...

Pe toti zeii, Florin, pai tu iti dai seama cat ar fi pretul de pornire? :))

Florin spunea...

la 12 mai adauga un 0. simplu ! :)una din problemele de la noi e lipsa producatorilor "particulari" cu stocuri de vin vechi. la statiuni e jale cu modul de calcul al pretului de cost la stocuri, reevaluat anual si incarcat cu tot felu de cheltuieli indirecte. asta in contextul inexistentei unei piete reale si a numarului restrans de cunoscatori pt segmentul asta de vinuri.

George Mitea spunea...

Da, felul in care sunt pretuite vinurile de statiune este ilogic si daca ma gandesc bine- tampit:)
In alta ordine de idei, ca-l vazui la like-uri pe Razvan Avram, cum merg negocierile?

Florin spunea...

totul a ramas la nivelul de "trimite-mi o lista pe mail si mai vedem". a fost oarecum (dpdv al marketingului) o greseala de a mea cu publicarea preturilor pe blog. poate stii tu pe altcineva interesat ?!

Ciprian spunea...

iti dai seama ca la preturile astea, ar fi cativa interesati de o mica afacere :D

Florin spunea...

la minim 200 de sticle comandate ai o reducere de 20% din pretul de lista + ceva sticle bonus + acces la cate ceva din colectie (sticle sold out din oferta, cum a fost beerenauslese din 1989). problema e transportul (din Bucuresti de ex. sunt 4.500 de km dus-intors), daca nu esti acolo e foarte complicat si la curierat (cursa Trier-Timisoara). avantaje si dezavantaje. :)