Millesime nr.3, 2012

Revista editata la Oradea vine si in acest numar cu aceeasi calitate grafica superioara. 
Din sumar mi-au sarit in ochi urmatoarele: descrierea si statisticile IWCB 2012, concursul de vinuri de la Bucuresti; Procesul verbal al unei degustari comparative a 10 ani de Prince Matei, cu note de degustare. Mi-a placut fraza "una dintre degustarile similare organizate anul trecut a avut ca invitati, printre altii pe Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu, Mircea Mihaies si alte personalitati de seama". Cred ca eu intru ori la "printre altii" ori la "alte personalitati de seama"(mai degraba!), intrucat am participat si eu la acea adunare. Am citit un raport asemanator al aceleiasi verticale de care raporteaza acum Millesime, si concluziile celor trei mari evaluatori (daca nu v-ati prins inca: eu, Vinul.ro si Millesime) sunt asemanatoare: 2001 si 2006 ies din rand. 
Interviul lui Bogdan Bocse cu Oliver Bauer, de la Stirbey, e o lectura interesanta ca de obicei. Cred ca si daca l-ai intreba despre starea vremii ar fi interesant de citit raspunsul. 
Dorin Popa scrie foarte pitoresc despre vinul de buturuga, aproape mi s-a facut pofta de un pahar de molan.
Caludia Pendred trece in revista crama si vinurile Liliac, de la Batos. Firesc Nectarul de Transilvania- vinul dulce al cramei a primit laudele meritate. Geta Bocse pe prezinta diversele accesorii pentru servirea vinului la iarba verde, treburi utile greu de gasit la noi. Tot ea ne prezinta profilul familie Gitton, producatori din Sancerre. Cursul Millesime se refera in acest numar la Diversitatea si calitatea vinului, inclusiv clasificarea soiurilor dupa calitate si culoarea in functie de varsta. Cosmin Zidurean isi prezinta Crama Ciocarlia de la Carcaliu, jud. Tulcea. Asteptam cu nerabdare rezultatele. O cunoastem pe Simona Bisboaca, cercetator, care a reusit sa obtina un medicament/supliment alimentar din struguri (de fapt din restul de presa, ca tot vorbeam zilele trecute despre incapacitatea producatorilor romani de a manageria eficient reziduurile tehnologice), care concentreaza in 100 de ml antioxidantii prezenti in aproximativ 80 l de vin. Sunt sigur ca e o inventie minunata si utila. Eu raman la cei 80 de litri de vin, dar nu toata lumea are atata dedicatie:).
Liviu Balint il intervieveaza pe omul care ne-a facut sa radem cel mai mult in ultimii 20 de ani- Nae Caranfil. Si putin despre mult-asteptatul Closer to the Moon. Tot Liviu Balint scrie despre Vita bate filmul- aparitiile vinului in diverse filme clasice.
La capitolul degustari iata vinurile care au sarit de borna 90 (sau, in fine, 9)- Cuvee Andrei 2010 Avincis- 91, Feteasca Neagra Basilescu 2009- 90, Sauvignon Blanc Stribey 2010- 90, Cabernet Rezerva Stirbey- 91  Gewurztraminer 2011 Sellection Villa Vinea 90. 
Un articol pentru pasionatii jocurilor de societate (boardgames) in care se enumera jocurile care au ca baza vinul: anume Vinhos si Grand Cru. Aviz amatorilor!
Sergiu Nedelea ne povesteste desptre chimia dintre Sauternes si Foie gras, iar Baksy Arpad despre Bucataria Secolului XX, o trecere in revista a bucatarilor care au influentat cel mai mult arta gastronomica in secolul trecut. 
Cam asta ar fi, 80 de pagini, continut consistent, 15 lei.  Hai fuguta, la chioscuri!

0 comentarii: