2009 Cabernet Sauvignon "Hyperion" Halewood, Dealu Mare


Am gustat acest vin acum aproape 2 ani, pe cand se afla in varianta 0.5, adica inca in scoala generala a baricului. Era de pe atunci un vin catifelat, agreabil, dar cu note foarte evidente si dominante de baric. Asa ca l-am privit curios ca pe un om pe care l-am vazut ultima oara cand avea 12 ani, pentru ca sa-l vad acum ajuns la maturitate.
E un fel de  varianta 1.2, ca sa zic asa, avand in vedere ca actuala recolta pusa pe piata este cea imediat urmatoare, adica 2010. Asadar, cel putin dupa opinia producatorului, e un vin gata de consum. 

In pahar se infatiseaza rosu rubiniu stralucitor cu tuse purpurii. Nasul e delicat cu tuse de moccacino, iaurt cu fructe de padure, asadar creaza impresia de cremos si prietenos. Impresie confirmata de gustul dominat de mure, afine, coacaze (care ajung mai tarziu in pahar- asadar aerati vinul 45 min- 1 ora, pentru mai multa expresivitate). Vinul are inca zvac, o aciditate care trage vinul in sfera fructelor rosii, coacaza neagra, ardei verde, iar impactul lemnului se transpune in note de cafea usor indulcita, impresie a glicerolului si a alcoolului, cu un nivel ridicat (14%). Finalul nu este epocal, dar placut, picant, cu taninuri uscate. Observ ca notele de baric sunt inca evidente, dar si ca nivelul de alcool pare sa se fi integrat destul de bine, intre timp. 
As zice ca stilul e mai spre un new-world californian, dar ceva mai molcom, mai imblanzit, si nitel mai lipsit de complexitate. E un vin agreabil, catifelat si suculent si cu un rpc ok pentru 70 de lei la 86 pct. Ca as putea gasi in afara vinuri de 50-60 lei si ratificate la 90 pct, e altceva, dar pentru nivelul romanesc e ok. 
Ca un Arizona Dream, film care mai ales prin distributie se anunta hollywodian, asta pana incep sa zboare pesti prin desert pe sunet de fanfara de inmormantare:) Si intors in oglinda, pana la urma,  aliteratia Halewood- Hollywood merge si un pic mai departe, mai ales prin "usuratatea" agreabila de care da dovada. Ceea ce nu e un pacat in box-office, doamne fereste!

PS: si tot contradictoriu, o plecaciune in fata acestui om, a carui zi de nastere este azi.

2 comentarii:

sunmirror spunea...

Doctor, doctor, what is wrong with me? :)

George Mitea spunea...

This species has amused itself to death...