Imparatia Facebook si vraja care transforma oamenii in tonomate vorbitoare

Totul a fost bine in imparatia Facebook. Pasarelele cantau, florile infloreau, statisticile cresteau, prietenii erau cool, isteti si deosebiti. Totul era minunat. Pana intr-o zi.
Cand nori negri s-au adunat asupra castelului si stoluri de corbi planau deasupra lui. Vrajitoarea cea rea a facut o vraja teribila care transforma oamenii in roboti. Roboti controlati de malefica, se intelege. 
Si dintr-o data maladia s-a raspandit prin taramul fermecat Facebook. Toti piticii, printii si printesele, animale padurii, dragonii chinezesti, sperietorile de ciori si catelul Toto, au ajuns inrobiti de tenebroasa vraja.
Un aspect vizibil a fost disparitia din coltisorul vorbitor de limba romana al imparatiei a veseliei si a bunului simt. Nici nu mai puteai sa iesi din casa pe facebook ca erai asaltat de prieteni, care in loc de "buna ziua" si "ce-ti mai face varanul de companie" iti spun direct "cumpara x. doar azi la y galbeni!" si atat! Sau incepeau sa-ti spuna ceva normal pentru ca in scurta vreme conversatia sa se transforme in advertorial. Daca ii intrebai de ce fac asta iti raspundeau candid ca e prea multa rautate in lume si ca trebuie sa ne avem toti ca fratii, sa fim zen si feng shui! Problema nu e ca respectivul s-a transformat sub vraja maleficei intr-un cercopitec decelebrat ci ca tu, da tu, esti prea inchistat in rautate ca sa vezi minunile lumii pe care ti le reclama el. 
Pana la urma te obisnuiesti si cu asta, dar in scurta vreme agasarea a fost amplificata: robotii au inceput sa vorbeasca aceleasi lucruri peste tot. Adica stai si tu ca omul in carciuma si dintr-o data intra cineva pe usa, un cineva cu fata cunoscuta, si zice "am incercat produsul X. E minunat, mi-a schimbat viata! Ti-o poate schimba si pe a ta doar la Y srl si doar azi, la un pret promotional de W!". Sau doamne-iarta-ma esti la teatru si in loc sa vezi povestea lui Shrek, magarusul actor incepe sa debiteze reclame la pasta de dinti! Sigur, patronii acestor locuri (numite "grupuri" in imparatia facebook) i-au lasat pe roboti sa profesese, nearuncandu-i pe scari cum ar merita, spunand ca bunul simt e singura cenzura, dar s-a vazut in curand ca grupul cade in derizoriu, ca oamenii nu mai vin la teatru sau nu mai intra in respectiva carciuma.  
Si uite asa imparatia facebook a ajuns un taram trist si enervant, pentru cei inca neatinsi de vraja maleficei. 
Dar sunt unii batrani si obositi care isi amintesc cum era sa nu primesti notificari de advertoriale la trei dimineata din partea unor pupincuristi fara minte, care isi inchipuie ca batand la cap omul incontinuu cu ineptiile lor, omul chiar va incepe sa creda ca vinul x e nemaipomenit, e o simfonie gustativa, etc., si il va cumpara spre bucuria maleficei si a trolilor ei.

Dar...intr-un colt de imparatie un gnom viteaz, surghiunit de malefica, si-a dat seama ca totul nu e pierdut. Si citind help-ul imparatiei facebook, un manuscris antic accesibil doar invatatilor, a descoperit anti-vraja care putea aduce din nou linistea locuitorilor onesti din imparatie. 
Asa se face ca l-a invocat pe marele duh alb care i-a raspuns dorintei sale arzatoare. " Viteazule sa te duci in templul Facebook, si vei vedea in partea de dreapta sus o rotita. Apasa pe ea." Si dintr-o data viteazul gnom vede calea spre serenitate: tot ce trebuia sa faca era sa rosteasca cu voce tare "raporteaza/blocheaza",  sau  -rapid ca o sabie de elf: "renunta la prietenie" (sau "paraseste grupul", pentru locurile de care va povesteam mai devreme).  Inarmat cu noua putere a cunoasterii s-a intors in inima imparatiei facebook si a inceput sa rosteasca in dreapta si in stanga incantatia sa.  Si minune! Nu numai ca in jur norii s-au risipit si pasarelele au inceput din nou sa cante, dar incet-incet nu mai ramaseseza decat 2-3 troli imposibil de adus pe calea cea buna, care infricosati de revenirea bunui simt in imparatia facebook s-au retras rusinati in canalele de sub castelul fermecat.
Lipsita de putere, malefica vrajitoare n-a avut de ales si a parasit imparatia ascunzandu-se in grota .ro de unde iesise. 
Si nu a mai revenit niciodata. Sfarsit!

2 comentarii:

Dan spunea...

Pacat ca rotita aia exista doar pe Facebook...sufletul unui impatimit de SF si-ar dori asa ceva si in viata reala..:)

Asa cum altii si-ar dori probabil un levier (la propiu si la figurat) de "system shutdown" pentru anumiti blogeri care "strica iarmarocul" (aka Facebook-ul).

Ca sa citez: "Ce s-ar face piata romaneasca fara noi?" :))

George Mitea spunea...

Diferenta intre viata reala si cea virtuala este ca in cea virtuala nu trebuie sa te speli pe dinti:)
Plus ca virtual esti ori mai interesant ori mai dobitoc decat in realitate. E un joc cu masti.