Cum nu se comunica: Domeniul Coroanei Segarcea

Mare stire mare din presa generalista de azi, ba chiar (aud) data si la TV.
Iata doua linkuri unde poate fi citita acesta stire

Jurnalul National (nesemnat)
Cotidianul (semnat de Radu Toma, care este- dupa cautarea interna pe site- la primul sau articol. Bine ai venit in profesie!)

Articolele sunt identice (pana la  greseala de a scrie Praker in loc de Parker), probabilitatea ca acestea sa fie de fapt un comunicat de presa emis de producatorul de vinuri Domeniul Coroanei Segarcea fiind foarte mare. Asta daca Jurnalul nu s-a apucat sa plagieze Cotidianul. Si daca e un comunicat, totusi de ce l-a semnat un anume jurnalist?
Dupa parerea mea, cel care l-a scris a dat dovada de lipsa de profesionalistm. Dar si presa generalista se dovedeste a fi in ultimul hal daca nu face minimul efort sa verifice informatiile continute intr-un comunicat de presa pe care-l publica mot-a-mot, de ca si cum e un articol asumat de acea publicatie.
Sa va zic de ce:

Celebrul concurs din Miami
De care n-am auzit pana acum, dar asta e, nu le stiu pe toate. Inteleg din prezentare ca priveste vinurile servite la pahar. Dar: "Juriul de la Miami a fost constituit din somelieri celebri din South Florida, de la Ritz Carlton, St. Regis şi de la multe restaurante de TOP.
Câţiva dintre membrii juriului deţin certificări de Masters of the Wine. Au fost evaluate vinuri din Spania, Italia, California, Oregon, Franţa, Germania şi câteva alte regiuni (au fost peste 200 de vinuri înscrise)"
Intram pe SITE-ul evenimentului. Citim profilele membrilor din juriu. Gasim undeva vreun Master of Wine? Nu. 

"Au fost inscrise peste 200 de vinuri"
Wow! Chiar peste 200? La Decanter se inscriu zeci de mii, la CM Bruxelles mii, pana si la noi, in concursul Vinul.ro au fost mai mult de 200...

"Vinul Speranţa din colecţia Minima Moralia a obţinut cea mai înaltă distincţie – TOP HONORS"
Prima asertiune, privind obtinerea de catre Speranta (Hope) rose 2011 a distinctiei Top Honors, nu este verificabila dupa datele de pe site-ul oficial. E adevarat ca au obtinut o medalie de aur (felicitari!), insa numarul de medalii de aur la un concurs cu 200 de vinuri e prea mare pentru a fi respectabil sau semnificativ. 38 de medalii de aur din 200 si ceva de vinuri prezente...

Apoi "celelalte vinuri înscrise, tot din colecţia Minima Moralia, au obţinut mai multe medalii de aur". 
Fals. Celelalte vinuri (adica Recunostinta, Onoare si Respect) au obtinut medalii de argint.

Concluzia ar fi ca avem de-a face cu un concurs a carui insemnatate priveste doar industria horeca din Miami, ceea ce e ok, daca producatorii se aleg cu atentie si listare in unele restaurante. Totusi sa zici ca e un concurs celebru, sa implici ca ar fi vreo referinta in lumea vinului, e doar o dezinformare partizana.

De punctajele date de Robert Parker, in fine, de revista lui- Wine Advocate, nu pot decat sa ma bucur, bravo producatorului pentru ca e primul de la noi care sparge bariera celebrelor 90 de puncte Parker, dar deocamdata ele nu pot fi verificate undeva, si nici articolul in sine nu face trimitere la o alta sursa de informare. Cautati voi in google, poate aveti mai mult noroc!
Apoi chestiunea cu Topul Robert Parker e rizibila, de ca si cum ar fi un top gen MTV Hot 20... "New Entry pe pozitia 5 este...Domeniul Coroanei Segarcea! Yey!". Nu exista asa ceva. Exista buyers guide anuale, dar nu e cazul acum.

90 de pct Parker pentru Principesa Margareta 2008 suna foarte credibil, dar ma vad nevoit sa inchei prin a spune ca, din pacate, niste vesti bune, mai ales pentru un producator de vinuri de la noi, sunt distorsionate si in pericol de a cadea in derizoriu datorita comunicarii proaste. Iar despre profesionalismul ziarelor romanesti ce sa mai zic...

7 comentarii:

alibus spunea...

Hail Mary!

George Mitea spunea...

Alin, putin Respect si Recunostinta! :)

Geta Bocse spunea...

La concursul de vinuri nobile de la Sântimbreu ce a avut loc in acest sfarsit de saptamana au fost inscrise 160 de probe :D

George Mitea spunea...

He, he! Sa mai zic ca pe site-ul concursului n-am gasit numarul de probe inscrise. Asa ca ma iau dupa comunicat: 200. Ori o aritmetica simpla ne spune ca au fost medaliate 180 de vinuri, ceea ce inseamna ca au fost medaliate aproximativ 90% din vinurile participante!!!

Anonim spunea...

quote: "Dupa parerea mea cine l-a scris a dat dovada de lipsa de PROFESIONALIST"!! e ironic sau ...

alibus spunea...

Sunt plin de respect. de asta am si citat din Tupac :))

George Mitea spunea...

@Anonim: nu e ironic. In ciuda acestei greseli (pentru semnalarea careia iti multumesc), imi place sa cred ca eu amatorul (pentru ca nu practic profesia de jurnalist, avand alte calificari) sunt mai profesionist decat multi jurnalisti.
@Alibus: mie sincer sa fiu mi s-a parut ceva in neregula de la lansarea acestor vinuri, cand n-a fost invitat exact omul care a scris o carte numita Minima Moralia, si care culmea! are si simpatii monarhiste.