La Volte dell'Ornellaia 2010, un mini super toscan

Super toscanele sunt un brand in sine. Ele sunt vinuri italiene din regiunea Toscana care nu au certificare DOC, desi sunt foarte bune. Motivul e simplu: utilizeaza struguri care nu sunt inscrisi pe lista varietatilor admise ca denumire de origine, in special cabernet sauvignon si merlot. E un semn ca organismele italiene care acorda aceste certificari mai cred inca in traditie&stuff, nu ca la noi unde se da DOC pentru o varietate cum e marselan, plantata de un singur producator si care a dat un singur vin, dintr-un singur an, pana acum.
Initial au fost etichetate ca vinuri de masa si mai apoi ca ITG (indicatie georgrafica). Unele din ele au devenit intre timp vinuri "cult", cum ar fi Sassicaia, Tignanello sau chiar producatorul de astazi- Ornellaia.
Vinul in cauza este La Volte, un vin de mijloc din porfofoliul cramei, vin de aprox 80-90 de lei in magazinele specializate de la noi, deci vorbim de un mijloc destul de scump. In 2010 blendul a fost merlot 50, sangiovese 30, cabernet-20%. Este un vin la care aciditatea si puritatea fructului dau acel sentiment reconfortant de proaspat, de suculent. Nasul aduce a ardei verde, piper si condimente pudra, fructe rosii(cirese, coacaze rosii). In gust "ataca" foarte condimentat cu piper si ierburi aromatice, taninuri "active", exprimate in note de porumbe si cerneluri, iar finalul aduce a piper negru proaspat rasnit (mult!) si capucino. Nivelul de alcool se iveste pe final dupa aceste tuse picante.
Un vin profesional, foarte agreabil, dar fara statura impozanta. Se transmite in produs ideea de vin secund. Dar...e un vin B (de fapt C) de la o crama mare si asta face sa fie cam la acelasi nivel calitativ cu multe vinuri de top din tarisoara noastra fudula.
86
De asociat cu nitel rock latin, treaba care imi aduce aminte de o noapte vesela la Ethic Wine, la capatul careia am cam ramas fara...cuvinte :)


0 comentarii: