Furmint 2012 "Stonewine" Balla Geza (Romania)

Cei care studiaza rafturile cu vinuri din supermarket stiu desigur de Wine Princess si sticlele lor invelite in hartie. Vinurile provin din judetul Arad, din podgoria Minis-Maderat. Ei bine, de anul acesta, s-a produs un re-branding si chiar in rafturile de la Real am observat ca desi s-a pastrat ambalajul, numele inscris pe el este acum Balla Geza, adica proprietarul si vinificatorul cramei. Gama Stonewine a aparut anul trecut, fiind un pas in plus pe scara calitatii (si a pretului). Se gasesc ici-colo prin online, dar nu si vinul de azi. Inteleg ca "targetarea" e pe Ungaria, unde este un veritabil soi national. Iar pretul ar fi probabil undeva peste 50 de lei, poate chiar peste 60, judecand dupa celelalte din gama.  Eu am avut ocazia sa-l incerc deoarece SERVE actioneaza ca distribuitor pe Bucuresti al celor din Arad. Astfel, cu ocazia vizitei de lucru de la Ceptura, am putut gusta acest vin rar.
Ei bine, e bun, foarte bun chiar. Vine cu o roba galben aurie, cu un nas frumos, fin si floral, cu arome de pere si fagure, iar gustul e plin, cu amintind de compotul de pere, dar mai ales de infuziile de plante, de ceaiul de tei cu miere si lamaie, de paducel si macese uscate. Lasa o impresie de vin delicat si fragil, dar fara a-i lipsi robustetea necesara mascarii reusite a unui nivel mare de alcool (14%). In plus nu am dubii ca s-a folosit si baricul in elaborare, dar impactul lemnului e si el bine ascuns printre pliurile licorii. 
Fata de grasa noastra in sec, singura si unica de pana acum, pentru ca nu-i asa- se tot spune ca exista similitudini intre soiuri (celebra legenda cu plantele de Tokaj date de Matei Corvin lui Stefan cel Mare care le-a platat la Cotnari)- e mai delicata, dar mai complicata, ca un personaj feminin de roman cu pretentii.
Am punctat vinul cu 85 de puncte. Oricum, n-as zice ca are un raport pret calitate chiar entuziasmant daca costa 50-60 de lei, dar nici nu te poti declara dezamagit in vreun fel. Daca ar fi vreo 40 de lei- alta treaba. 
Una peste alta, o experienta interesanta, un vin mai altfel, deci placut de explorat. Pana la urma, in afara de un furmint scos pe piata candva de Cramele Recas, acesta e acum singurul de felul lui din Romania...

PS: dumneavoastra ce va suna mai bine: Wine Princess sau Balla Geza? Daca as pune aceasta intrebare in Real-ul din Galati, eh, am o banuiala care ar fi raspunsul...politica asta, bat-o vina!

0 comentarii: