Primul Vin al anului 2013 de la Cotnari si prima dezamagire

Cotnari, Primul vin al anului  2013 este un "asamblaj", o "opera de arta oenologica" din francusa, tamaioasa si feteasca alba. E un vin trivial, cu arome drojdioase si aciditate deranjanta, un vin care poarta in sine maniacala graba de a pune pe piata "primul vin al anului", undeva pe la inceputul lui octombrie, de parca ar fi vreo competetitie in acest sens. Nu-i inteleg. Daca tin sa faca deja traditionala chermeza de la Cotnari o pot face cu vinurile mai rasarite din portofoliu, nu trebuie sa inventeze an de an cate o posircuta din aceasta, pe care sa o lanseze la acea ocazie cu fast. De fapt, "lansat" e impropriu spus, din moment ce a fost coborata din inaltul cerului, de unde norii albi amintesc de mustața stufoasa a lui Stefan cel Mare si Sfânt. Adusa de un parasutist care si-a riscat viata pentru un vin care se gaseste acum in Penny la 8 lei si ceva...Macar designul etichetei n-a costat prea mult, din moment ce a fost realizata, dupa toate aparentele,  in MS Paint.
Sincer mi-e usor ciuda ca un producator care detine aproape in totalitate o podgorie atat de inzestrata de natura, ca un producator care se incapataneaza patriotic sa cultive doar varietati autohtone, reuseste in mod constant sa-si dea cu stangul in dreptul din punct de vedere al expunerii publice, utilizând reclame si evenimente la confluenta dintre comunism si toparlanism.  
Dar ce ma tot lamentez eu, in fond asta-i publicul consumator, ala de beleste ochii la Capatos si toata pesta asta de emisiuni "de divertisment". Nu merge cu sotii Petreus? Pardon, nu sunt ei, dar intelegeti, sunt popularii aceia din Maramures. Nu-i nimic, il bagam pe Guta la inaintare. Nu merge nici asa? K1! Il sponsorizam pe Morosanu, moartea din Carpati. 
Ce poate fi mai natural in promovarea unei "opere de arta oenologice" decat un mix de cantareti populari, manelisti, gagici semi-nude si un luptator K1 ?


5 comentarii:

Cristian E. spunea...

Pacat de arealul lor viticol...Eu unul am baut la targuri si gamele lor de varf Colocviu, Simpozion si ...nimic...inafara de pret..Decat sa tii o suta de oenologi ce motaie pe ei, eu i-as da afara si as alege unul si bun, dar platit regeste..
Un alt producator ce are un areal viticol de invidiat este Tohani, dar si el se face (inca) de ras...

SC COTNARI SA spunea...

Stimate Domnule Mitea,


Am lecturat recent articolul postat pe blogul http://lucruribune.blogspot.ro, administrat de dvs.
In primul rand, dorim sa aducem la cunostinta ca luam in considerare in egala masura atat parerile pozitive, cat si cele negative legate de calitatatea vinurilor si metodele de promovare; si asta, cu atat mai mult cu cat aprecierile sunt facute de persoane avizate in domeniu.
Spunem asta pentru ca in general este simplu pentru oricine sa stea pe un scaun, in fata unui calculator, cu o sticla de bere in mana si sa comenteze cu privire la un anume subiect. Mai mult decat atat, unele persoane au un adevarat “talent” in a-si dea cu parerea cu privire la orice subiect si au pretentia sa fie la inaltime cu orice subiect, desi nu au cum sa cunoasca taote temele si domeniile. Cu toate acestea, au pretentia sa emita, din punctul lor de vedere adevaruri general valabile pentru ca, nu-i asa, ei sunt intru-totul cunoscatori si avizati sa lanseze ipoteze.
Consideram insa ca dvs., din prea multa modestie, nu ati postat pe blog la rubrica “Despre” sau “Informati de baza” si studiile/practica pe care le aveti in domeniu, care sa va confere calitatea de persoana indreptatita a lansa aprecieri cu privire la vinuri.
Cu toate acestea, observam ca ati mai scris destule articole despre vinuri, inclusiv depre cele de la Cotnari si Casa de Vinuri Cotnari si prin urmare presupunem ca sunteti avizat sa emiteti oarecare pareri in materie de degustari de vinuri.
Prin urmare, probabil ca stiti foarte bine (si nu ati scris din rea-credinta sau “motivat” de prieteni mai apropiati dvs. din domeniului vini-viticol) ca aciditatea ridicata pe care o considerati “deranjanta”, la asa-zisa “posircuta” este in fapt specifica vinurilor tinere, proaspete, vioaie, asa cum este si vinul despre care se face vorbire in articol…si nu este un dezechilibru
Daca in materie de degustare nu am adus nicio critica mai severa asa cum ati facut dvs., in ceea ce priveste alte aspecte din cuprinsul articolului, suntem de parere ca puteati sa va abtineti.
In primul rand, pe langa faptul ca nu intelegem cum au reusit sa va aduca aminte norii albi (sau poate pufosi, stufosi???) de “mustata stufoasa a lui Stefan cel Mare” (pe care recunoastem, nu am vazut-o in vreo pictura ca fiind alba ???), observam ca nu sunteti cu nimic mai presus decat cei pe care ii blamati de “toparlanism”. Astfel, cu siguranta nu ne este dat noua, profanilor sa facem asemenea comentarii, si prin urmare sarcasmul pe care il incercati este de fapt dovada de nesimtire si lipsa de respect fata de istorie si fata de memoria Domnitorului Stefan cel Mare.
Mai mult decat atat, desi cu siguranta nu aveti cunostintele teoretice sau practice necesare, va permiteti sa lansati afirmatii subiective, dupa ureche, cu privire la domeniul vanzarilor, marketingului si al politicii noastre de preturi.
Prin urmare, pe viitor va indemnam sa lasati putin deoparte ipocrizia, complexul de superioritate si aparenta putere, reaua-credinta nejustificata si va invitam in primul rand sa va documentati inainte, sa analizati cifrele din vanzari si apoi sa veniti cu comentarii pertinente.
… si de ce nu, sa va implicati in mod activ in educarea “publicului consumator” pe care il blamati atat de mult pentru asa-zisa lipsa de cultura si educatie.

George Mitea spunea...

Dragă SC Cotnari SA, iti inchipui un raspuns de la o companie ca Romtelecom, UPC sau altele de felul acesta, care sa aiba tonul si continutul raspunsului tau? Sunt mai dezamagit de acesta decat am fost de vin. Acum, serios vorbind, tu ai gustat 'opera de artă"? Cum ti s-a parut? In altă ordine de idei, pe pagina mea exista informatii despre cine sunt si ce vreau. Trebuie doar sa le cauți.

Anonim spunea...

...genial raspunsul de la sc cotnari sa....e de pus in rama
...pe de alta parte te admir pentru consecventa cu care gusti o gramada de porcarii...dar nu cred ca e departe momentul in care-ti vei da seama ca e chiar pierdere de vreme...am certitudinea ca in urmatorii 10 ani n-o sa bei un vin bun de la cei 4 calaleri ai apocalipsei...cotnari,vincon,jidvei si murfatlar....acuma ca unii dintre ei au luat medalii de aur la vinul.ro e cu totul alta poveste, care,sigut ca ar merita dezbatuta...din pacate tie iti va fi cam greu sa fii obiectiv datorita implicarii. Asa merg lucrurile, vorba lui Kurt...

George Mitea spunea...

Sunt convins ca lumea va merge inainte si fara presupusa mea lipsa de obiectivitate in ce priveste vinurile de la Cotnari SA. Eu sunt incredintat ca nu voi da dovada de lipsa de obiectivitate si ca sunt capabil sa recunosc un vin bun acolo unde este, indiferent de cine il face si cat de bizar se manifesta. Dar nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, e dreptul tau.