Bertoldi Brindisi Riserva 2010 & 500-years-old Butt Music from Hell


Sa te gandesti ca poti cumpara un vin rupere din Penny este ca si cum muzica produsa dupa notele desenate pe fundul unui personaj dintr-un tablou ar revolutiona arta muzicala. 

Aveam asteptari de la Bertoldi Brindisi riserva. Sticla grea, serioasa, riserva (invechire 24 luni, 12 in baric), pentru aceasta bucatica antica din Puglia. Cupaj de negroamaro (peste 80%), malvasia nero si sangiovese, produs de o cooperatica. Vinul a fost hai sa zic ok, insa departe de asteptari, dominat de vanilie si cu impresii de ciocolata, fructe negre supra coapte- gen dude si mure dar si un miez...cum sa-i spun, afumat, de tamaie arsa, nitel neplacut. E si destul de greu de baut, cu impresiile sale dulcege si plate. 25 de lei e cam mult pentru ce ofera. 74 pct
Tot asa imi inchipui ca un fanatic al muzicii medievale s-ar simti plin de asteptari in fata unei melodii care a stat sub ochii nostri 500 de ani. Intrucat se gaseste intr-un tablou al maestrului olandez- Hieronymus Bosch. Si mai mult- pe fundul unui personaj! Personaj aflat in infern, pentru ca si muzica profana nu e altceva decat o placere vinovata. Cel putin asa credea Regele Spaniei, caci lui i-a fost destinata lucrarea.Tabloul- in fapt un triptic- intitulat Gradina Placerilor- este expus la Muzeul Prado din Madrid, si a fost pictat in primii ani ai secolului al 16-lea. 
E undeva in dreapta-jos
detaliu
Bun si au trecut 500 de ani pana cineva cu mult timp liber sa-si puna intrebarea cum ar suna respectiva partitura.
La pian ar fi cam asa:


Banal, nu-i asa?
Asta pana cand cineva si-a dat seama ca de fapt sunt notatii gregoriene iar cantecul ar trebui interpretat ca atare. Iaca Aici puteti asculta o varianta in acest sens.

Nici asta nu va sparge topul Billboard. Dar pana la urma vorbim despre muzica scrisa pe fundul unui osandit din Iad, pictat intr-un tabloul pe pe la 1503, asa ca n-ar trebui sa avem mari asteptari. Cum ar spune unii-

 500 years old butt music from hell. That's not something you hear everyday!

PS: Puteti citi mai multe despre subiect- aici

0 comentarii: