Doua vinuri beta de la Domeniile Dealu Mare Urlati. Un rose din cabernet si o feteasca neagra

Ce inseamna  vin "beta"? Ei, e ca la programe de calculator. Inainte de versiunea 1.0, adica inainte de lansarea pe piata, exista variante beta, cand programul e inca in teste si in functie de ele mai poate suporta ajustari. Asa si cu vinul beta. Inca nu are eticheta si pana sa iasa pe piata mai poate fi conditionat, cupajat, etc.

Feteasca Neagra 2013 s-a prezentat surpinzator de "fluida", adica chiar atat de tanar fiind vinul (cand se presupune ca elementele din dotare (aciditate, taninuri, alcool) ar trebui sa fie mai contondente) totusi are o curgere pe gat de invidiat.  Tuse picante si prune uscate din belsug, o dulceata de fructe confiate si prospetime de vin nou, naravas. E un vin bun acum, cu inflexiuni orientale, de sa zic 82 pct. Se poate mai mult, poate dupa 6 luni de polisare in sticla, pentru ca, din perspectiva mea,  nu vad ce mari beneficii i-ar aduce baricarea.  Inteleg ca in functie si de lot, va fi disponibil atat in gama Urlati- de 25-30 de lei in hypermarketuri si magazine specializate, dar va putea urca si in gama Paganus.

Rose 2013 este produs din cabernet sauvignon, e nitel mai inchis decat rose-somon, as zice spre rose coral, dar stiti cum e cu barbatii si culorile...denota usoare tuse mai turbulente, probabil datorate imbutelierii foarte recente, nazal vine cu tuse de zmeura, rodie si cirese, care se compelteazas cu un gust proaspat care lasa pe final o trecere ca de pepene rosu copt, zaharisit. Afli cu surprindere ca e un vin demisec, nu prea reiese din comtextul gustativ, ceea ce e bine. E un vin gata, de a iesi pe piata. 83 pct. Inteleg ca va fi din gama Urlati, deci pe la 25 de lei. E bine.

0 comentarii: