Breaking News!!! Sa bem! Liberalia fericita!

Astazi orice roman fara diacritice s-ar fi veselit peste masura. De ce? Pentru ca pe 17 martie, ori -cum ar fi inteles ei mai bine- a treia zi dupa idele lui Marte, se sarbatorea Liber Pater, alintat de cunoscatori drept Bacchus. Ce se intampla in acesta zi e usor de inteles:  se medita la nemurirea sufletului, se dezbateau aporiile lui Parmenide, se numarau stelele de pe cer, etc. Glumesc! Era un festival dedicat acestui zeu al vinului, viei, amorului si bunei dispozitii. Pe langa acestea, tot astazi, baietii care implinisera 14 ani se transformau ceremonios in barbati cu acte in regula.
Liber Pater: de unde vine in limba noastra cuvantul libertate. Caci prin vin omul devine lipsit de constrangeri, uneori prea. Cum etimologia inseamna etimologic "a spune adevarul", nu putem decat a constata inca o data, daca mai era nevoie, ca justetea dictonului "in vino veritas" este de necontestat. 
In aceasta ordine de idei, asta seara voi ridica o cupa de vin in cinstea stramosilor nostri romani, pentru ca nu-i asa, cu toti de la Rim ne tragem. Ma rog, aproape toti.
Unde mai pui- coincidenta minunata- tot astazi e Ziua Sfantului Patrick. Deci merge si cu bere, in caz ca n-aveti vin prin casa. 
Cum zicea Ovidiu in Fasti: Bacche, fave vati, dum tua festa cano. Deci mi-am facut datoria. Sa bem, sa cantam si sa ne veselim! Azi e ziua potrivita!



0 comentarii: