Herkules 2013 Pivnita Takacs

Crama Takacs exista pe harta vinului din 2008. Arealul cultivat se intinde pe dealurile din jurul Aiudului. Filosofia cramei este muzica pentru urechile unui wine-geek. Nu se folosesc "chimicale", adjuvanti, fermentatia se face pe drojdia respectivilor struguri, vinul e lasat sa fermenteze natural, linistit, fiind tras de pe drojdie dupa 3-4 luni. Ideea principala este de vinificatie naturala, traditionala si de exprimare nealterata a soiului si anului de recolta. Pe langa acest aspect, crama are in cultura cateva soiuri unice (herkules si amurg) obtinute de profesorul (si scriitorul!) Csávossy György, care la venerabila varsta de aproape 90 de ani ofera si consultanta proprietarului cramei-Attila Takács. 
Trebuie sa marturisesc ca e unul din vinurile care mi-a cazut una din cele mai mari probleme de receptare senzoriala din modesta mea activitate de amator profesionist in ale nobilei licori.
Nota de degustare in sine ofera un indiciu de ce:
Herkules 2013 denota o culoare rosie cu tuse purpurii, stralucitoare, de intensitate medie. Olfactiv se impune prin usor detectabile nuante de otet balsamic, ardei verde, cacao si  flori ofilite. Gustul este initial socant de dulce, glicerinos si cu taninuri dulci, amintind de gemuri de cirese si prune, iar pe final apar si tuse date de taninuri, usor verzi-amarui, care se straduie sa contrabalanseze senzatiile coapte, dulcege.  
Senzatia gustativa corespunde unui vin rosu demisec. Chiar pronuntat demisec. Ulterior am aflat doua cifre din buletinul de analiza: 3,12 gr/l zaharuri si 0,72 g/l aciditate. Si eticheta deocamdata in limba maghiara ne ofera categorisirea corespunzatoare: sec.  Iata o lectie. Combinatia dintre un caracter sec sub aspectul raharului rezidual si aciditatea mica (un vin obisnuit ar avea peste 2 aciditate, dealtfel surse de specialitate ofera o valoare a normalului intre 3 si 6 g/l. Sigur ca aceste cifre difera in functie de soi si podgorie), fac ca tusele glicerinoase sa preia controlul papilelor cauzand impresia de fruct supra-copt, zaharisit, de dulceturi si sirop de compot. Sau poate e alt vin decat cel din butelinul de analiza si ma chinui eu prosteste sa gasesc motive.
In concluzie, e un vin interesant de analizat, pe gustul amatorilor de vinuri cu usor rest de zahar, desi in realitate- ati vazut- nu exista. Eu, nefiind un mare fan al vinurilor care ofera astfel de senzatii, l-as plasa in axiologia proprie pe la 75 pct. Pret in magazinul online al producatorului- 28 lei.
Insa, avand mai multe vinuri de la acest producator in teste, pot sa va promit ca veti citi in curand si despre licori mult mai reusite decat acesta.
Toate bune.

0 comentarii: