Degustare de Recas la Braila, cu Selene si privighetori

Uite asa, intr-una din zilele saptamanii trecute, am ajuns la Braila, desi n-aveam chef de mers la cinema (o selectie de bancuri nu atat reusita, nici macar inteligenta, dar elocventa orisicum, despre dragostea multiseculara dintre cele doua orase, puteti gasi aici si -de partea cealalata a Siretului- aici). 
Mi-a luat mai mult timp sa ajung din centru Galatiului in locul de unde pleaca microbuzele, decat sa ajung de acolo la Braila. Si cum am luat-o asa la pas, de la intersectia de unde m-a lasat microbuzul, lipa-lipa pe calea Galati, apoi stanga-dreapta pe niste strazi ale caror nume le stie destul de bine Google Maps, pline de case mari, boieresti si oarecum decrepite, iata-ma ajuns la intrarea in Gradina Publica si - intr-o margine a ei- restaurantul Privighetoarea. Intru in respectabilul stabiliment si ma intalnesc cu cei doi organizatori ai degustarii- Iulian Grigorescu si Razvan Stoenescu. Putin mai tarziu l-am regasit si pe Stelian Stefan, somelierul Cramelor Recas, pentru ca da, obiectul chermezei a fost tocmai prezentarea unor vinuri din portofoliul Recas la confluenta cu magazinul brailean Vinus mundi (de unde am imprumutat si pozele). Odata inceputa degustarea, Stelian si-a facut treaba atacand cu informatii publicul spectator. Noi, astia de la masa carcotasilor, am tot comentat, doar asa de amorul artei. Mai avem putin si terminam liceul, ce sa-i faci.  Mesele a fost dotate cu platouri generoase cu diferite finger-food, sau minuturi, pe romaneste, fiecare gasindu-si o asociere placuta in vinurile propuse. Dupa degustarea propriu zisa, participantii au putut opta pentru vinurile prezentate intr-o asociere gastronomica la preturi moderate, in fine mai mici decat ar fi fost in mod normal listate. Avantaj primire, ca sa zic asa. Nu cred ca a plecat cioneva suparat sau dezamagit, cu atat mai mult cu cat, acompaniati de vocea cantaretei Jezebel, pare-se ca au petrecut pana tarziu in noapte. Eu, om sobru si rezervat, cum ma stiti, a trebuit sa ma retrag dupa degustare.  N-as vrea sa termin fara sa-mi amintesc ca a fost foarte bine organizata, cu banere, flyiere, printuri pe masa, treburi de amanunt. Bravo lor. Si acum plictisitoarea descriere a vinurilor:

Spumant rose Sole. Un vin cu fermentatie primara la Recas si secundara in Italia, metoda charmat, brut dar spre limita superioara, spre extrasec, cu arome usor de recunoscut, de fragi si capsune, trandafiri, fresh si racoritor.  
Feteasca Regala Sole 2013, DOC Recas, single vineyard. 12%. Iarba, ananas copt, piersica românească, cremene. Vin bun. Suav, iar dacă se încălzește, apare si pulpa de grapefruit, precum si unele inflexiuni minerale. E o expresie buna si inflorata a acestui soi. 85. 
Chardonay Cocoșul 2013.  Miroase prea tare a lemn. Și a corcodușe răscoapte. În gust para. Și pe final coaja de para williams.  Proaspăt, dar cam firav,  pe fondul unei acidității cam mari. Poate si pentru ca a venit cam rece in pahare. 80
Latour Grand Ardeche 2010, un import Louis Latour, un nume cunoscut din Burgundia. Chardonnay-ul vine intr-o culoare aurie,  cu nas de cremene,  pietre de rău,  apoi cu "lag" intra pe fir si arome tipice de chardonnay mai grizonat, de flori ofilite si fructe răscoapte. Gust de coaja de lămâie îndulcita,  gutui, pere tari. 84-85. E doar un vin de pays, dar lasa o impresie foarte buna si iata! are rezistenta la timp. Nu ca ar trebui tezaurizat sau asa ceva, dar daca va mai intalniti cu una pe undeva sa stiti ca e un vin inca viabil.
Feteasca Neagra Selene 2012, un DOC-CT, 14,5%, culoare roșie rubinie cu tente purpurii, glicerinos, cu picioare dese. Magiun, vișine, picanterii (scorțișoară, vanilie) inclusiv florale, alcool. Pielărie. Corp mediu, viguros,  încă tânăr. Cu taninuri nițel uscate și final intens piperat. Raw. 12 luni in butoi si cred ar mai trebui sa stea in sticla tot pe atata, de acum incolo. 85.
Merlot La putere 2009, 13,5%, tot cules tarziu. Aduce a pielarie si foaie de tutun, afine si coacaze, cafea, cacao si desigur vanilie. Taninuri mai degraba medii, granulate prietenos. E un vin si serios, dar si usor de baut, impresie subliniata mai ales daca vine dupa Selene, un vin mult mai tanar si mai puternic. 85. Are si un rpc bun, fiind vin de sub 40 lei/sticla.







1 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca o sa dai LIKE...
RaSto