Doua chardonnay-uri 2012 din emisfera sudica: Muratie si Terrazas (Africa de Sud/Argentina)

Am gustat doua chardonnay-uri din emisfera sudica, la scurta vreme unul fata de celalalt. Ambele au fost bune si destul de interesante, fapt pentru care vi le recomand.

Altos del Plata 2012 produs de Terrazas de los Andes, in podgoria argentiniana Mendoza, a stat 6 luni in baric, asta dupa ce o parte a fost si fermentat in butoaie de stejar. Aromele sunt flagrante, dar nici nu ma asteptam la altceva. Tusele datorate lemnului se impletesc cu cele originare ale strugurelui si creaza un melaj amintind de compot mixt, de piersici, pere, mere, ananas, mai degraba decat de fructul proaspat. Pe langa acestea apare si o tenta florala, de iasomie precum si o asteptata aroma tostata. Gustul este plin si puternic (14% alc), dar inca fresh, chiar usor intepator, ceea ce este remarcabil, avand in vedere ca nu e tocmai adolescent, la doi ani si mai bine dupa recolta (fiind un vin din emisfera sudica). In aceasta ordine de idei, cred ca mai are cativa ani de trait bine. E inchis cu screwcap. 14% alcool. 85 pct. A fost 50 de lei pe unvinpezi.ro.

Isabella 2012 vine din Africa de Sud de la Muratie, din renumitul Stellenbosch. Numele vine de fiica proprietarilor. Crama este atestata din 1685, asadar am ceva rezerve in a cataloga vinul ca fiind de "lumea noua". Nu este chiar asa, in parte deoarece, desi fermentat in butoaie de 500 litri apoi maturat 9 luni in baricuri, paradoxal impactul lemnului asupra vinului a fost mai putin pregnant decat in cazul argentinianului de mai sus. Probabil gradul de prajire a fost altul. Nici Chablis nu este, desi n-au pierdut ocazia sa bata un apropo pe site. 
As dori sa fac o paranteza, ca sa auda si oamenii care vorbesc in public despre vinurile lor (sau a altora). Desi uzul baricului a ajuns si in Chablis, totusi -in mod traditional- un chardonnay de acolo nu este baricat si nici nu trece prin fermentatie malolactica. Asadar mai usor cu alaturarile aspirationale, mai ales in cazul vinurilor evident baricate sau supra-baricate. 
Sud-africanul este la fel de impetuos aromatic, cu nuante de compot de ananas, alune de padure si citrice. In gust se exprima pepenele galben, lamaia confiata si gutuia, cu un finish picant, vanilat. Lemnul a fost inteligent folosit, avand tuse care s-au integrat printre descriptorii de fruct. Un vin rotunjor, fresh si usor de baut. Si aici vorbim de un potential mediu de pastrare. 13% alc. 86 pct. 11.5 euro/belvini.de (via Ciprian Haret)


0 comentarii: