O copilarie! (Boyhood si Terra Romana Rose 2014)

Pentru mine vinul rose este o copilarie. Cumva intensitatea si potentialul unui strugure rosu sunt limitate, capturate intr-un moment puber. Daca mustul ar fi lasat sa ia contact cu pielitele, daca s-ar pigmenta, daca sucul si-ar trage toate mineralele si invatamintele necesare am putea avea un vin rosu serios, care va  evolua- care va imbatrani frumos- desigur daca a primit o educatie buna. Asa- rose-ul e ca fotografia unui pusti la 15 ani. Va evoca oricand un singur moment in timp, un moment impetuos, vivace, adevarat! dar lipsit de greutate, de substanta.    
Dar exact aceasta usuratate kunderiana a rose-ului este ceea ce cauta lumea atunci cand cumpara un exemplar. Un vin plutitor pe papile, fara greutate, o imponderabila spuma cu arome de trandafiri, visine, fragi de padure, piersica romaneasca si grapefruit. Totul usor! Un vin fara "atac", dar un vin cu "mangaiere".
Asa am vazut roseul Terra Romana, de la SERVE Ceptura, blend-ul incetatenit de merlot si feteasca neagra, in 2014 cu 13,5% alcool, eticheta care continua sa fie un etalon autohton pentru vinul rose mai putin intens, mai usor cu papilele noastre, cum spuneam. 35 lei, 85 puncte rose.

Copilarie ("Boyhood") este si numele unui film pe care l-am vazut de curand. Si vinul a fost suficient de discret ca sa ma lase sa-l vad in pace. De remarcat ca s-a mentinut baubil si atunci cand s-a incalzit in pahar, uitand de el- prins fiind de trama de un firesc nefiresc.
Filmul e recent, lansat in august- anul curent, si este scris si regizat de catre Richard Linklater, cunoscut mai ales datorita trilogiei Before (Sunrise, Sunset, Midnight) filmate fiecare la cate 8-9 ani distanta. Ei bine, joaca cu timpul este elementul esential in acest film unic prin metoda de realizare.
Practic filmarile  au inceput in 2002, si vreme de cateva zile in fiecare an, protagonistii se reintalneau pentru a mai trage cateva cadre. Povestea nu abunda in intorsaturi si explozii, e pur si simplu un film despre oameni si viata lor. Avem o familie cu parinti divortati- Mama-  Patricia Arquette, tatal-  Ethan Hawke si cei doi copii- Samantha, interpretata de fiica regizorului- Lorelei Linklater si micul Mason jucat de Ellar Coltrane, evident in rolul vietii lui. Camera si povestea il urmaresc pe Mason- felul cum creste, trecand prin diverse situatii de viata impreuna cu mama si sora sa, cum se dezvolta si il parasesc pe un deal, dupa o drumetie, zambind catre o viitoare idila, in chiar prima zi de colegiu. Dupa cele doua ore si 45 de minute iti dai seama ca fara a avea un ritm alert sau situatii extraordinare de un dramatism datator de hipertensiune, ai vazut un mare film, plin de tandrete si tumult omenesc. 
N-o sa intru in mai multe amanunte, dar va conjur sa observati situatia fara precedent de pe site-ul de rating cinematografic rottentomatoes.com, unde pelicula este certificata 99% fresh, din 213 review-uri. Daca luam doar parerile celor 46 de "top critics"(de la publicatii de print sau site-uri de profil) filmul lui Linklater intruneste o neverosimila unamimitate- 100%! Presupun ca vom auzi de el din ce in ce mai tare odata ce va incepe sezonul premiilor din 2015.
Eu cred ca fie si numai datorita acestor curiozitati ar trebui sa sa vizionati filmul. Si- ca sa nu fiti stingeri in calatorie- incercati si rose-ul Terra Romana 2014. N-are cum sa strice. Dimpotriva!




0 comentarii: