Cimarosa Sauvignon Blanc 2013 Estate Selection (Marlborough, Noua Zeelanda)

Sauvignonul blanc reprezinta 72% din productia de vin a Noii Zeelande si 86% din vinul exportat, ceea ce ne da o indicatie a renumelui international atins de Sauvignonul de la antipozi.
Ce sa va spun, cu tot respectul pentru modul competent in care industria romaneasca a ajus sa urmeze retetele de succes ale lumii noi, un astfel de vin inca nu am reusit sau nu ne-am propus sa...emulam.

Va dati seama ca la 25 lei pret de raft nu putem vorbi de un super vin, insa nu cred ca vor fi prea multi nemultumiti. Cimarosa e un private label Lidl, reunind vinuri din toata lumea. Licoarea este produsa de Yealands Estate, pozitionata in cea mai mare regiune viticola a tarii-Marlborough, crama fiind fondata in 2008. Adica are ceva ani vechime :) Nu trebuie sa ne mire. Daca in 2002 NZ avea aproximativ 2000 de hectare cu vita de vie, iata ca in 2013 a ajuns la 20.000, iar plantatiile continua. Exporta mai mult de jumatate din productie, adica mai mult cantitativ decat o facem noi, care avem de vreo 9 ori mai multa suprafata platata cu vita de vie. 

Cimarosa Sauvignon Blanc 2013 Estate Selection sta foarte bine aromatic, fiind ierbos si vegetal, cu tuse de ardei gras, kiwi si flori de soc, reverberate gustativ in coacaze si kiwi. Este plinut, piscacios, cu tuse citric-dulcege. Buvabil, placut, dar fara adancimi. E conform asteptarilor. Daca ar fi sa surpinda cu ceva o face prin lipsa aromei de fructul pasiunii, destul de intalnita la Sauvignonul de Noua Zeelanda. 
12,5% alcool, excelent ascuns. Inchidere cu screw-cap. 83 pct. Recomandat ca o introducere in stilul zonei sau pur si simplu ca un vin de consum curent, comercial, dar bine executat.



0 comentarii: