Principesa Margareta Alb 2013 si Printesa Mononoke 1997

Acesta vin, evident produs in cinstea ASR Principesa Margareta, este un blend de Viognier, Chardonnay si Pinot gris, din care doar Viognierul e fost baricat. 
Pentru moment nu este un vin foarte complicat, fiind destul de compact olfactiv, de ca si cum vanilia ar tine inca prizoniere aromele abia mijite de cocoduse galbene, ananas, limonada si flori albe. Gustul merge pe finete si nu pe abundenta, tusele dulci-lemonate transmitand prin toti porii (in fine, prin toate moleculele) impresia de prospetime juvenila. Totusi, are o lungime remarcabila. 13% alc, bine integrat. 87 pct. Te duce cu gandul la Revelatio, insa e altceva, plecand de la intentie.
Cred ca e un vin care se va exprima mult mai plenar peste cativa ani, ceea ce nu inseamna ca nu-l poti bea cu placere de pe acum. Dar, daca tot scoiateti suta pentru el, n-ar strica sa-l lasati in pace o perioada. Nu-i genul de vin care se lanseaza in luna decembrie a anului de recolta si trebuie dat pe gat musai in anul urmator. 
Ca tot e vorba de moda veche si regi, dati-mi voie sa va recomand ceva. Nu stiu daca sunteti familiarizati cu filmele de animatie ale japonezilor de la Studio Ghibli. Ei bine, sunt cu totul altceva decat Disney. Sunt ca un cross-over de manga si folclor japonez, un pic ciudate colt cu exotic, dar oricum extrem de bine inchegate, fiind pentru copii si adulti deopotriva.
Din lista lor azi pare potrivita alaturarea cu Princess Mononoke, filmul din 1997. Acesta e ancorat in perioda Muromachi (sec. 13-16), cu samuraii, daimyo razboinici, demoni si zei mai vechi sau mai noi si o printesa din clanul lupilor- San, printesa Mononoke (mononoke= mostru, spirit), de unde si numele filmului. Totul e prins intr-o trama ecologista (omul consumator de resurse vs. fortele naturii), dar nu se limiteaza la ea.
Si daca prindeti gustul "exotismelor" astea, credeti-ma, o sa le vedeti pe toate din lista studioului!





0 comentarii: