The Wine Book of Romania. Mici intrebari.

1. Exista titlu in limba română? 
2. Cine finanteaza proiectul? Statul, cramele, alti sponsori?
3. Care au fost conditiile de selectionare pentru crame si vinuri? Doar calitatea? A existat un barem financiar? Intreb, nu dau cu parul.  
4. Care e destinatia produsului final "The Wine Book of Romania"? Inteleg ca printre raspunsuri sunt institutele culturale si ambasadele. Si ce o sa faca acestea cu ele?
5. De ce sunt si vinuri moldovenesti? Adica, eu unul inteleg ca e frumos si patriotic, insa ultima data cand am verificat Republica Moldova era alta tara decat Romania.
6. Au fost 8 jurati si 4 comisii. Comisiile acestea au avut si presedinte si secretar? :)
7. Deci...sistem de punctare de la 1 la 5, de fapt de la 3-5, deoarece presedintele juriului, d-na Marinela Ardelean, a selectat deja numai vinuri de la 3 in sus. Nu-i cam vag? Adica, un vin de 4 stele e foarte bun, dar una e 88 si alta 93 pct pe scala Parker.(later edit: intre timp am aflat ca s-a utilizat urmatorul sistem: 3 stele=80-84/100, 4 stele=85-89/100 si 5 stele= peste 90 de puncte)
8. Exista subdiviziuni? Exista 3,5 puncte?
9. Apropos, in reportajul Pro TV este surprins un moment in care juratii discuta: unul zice ca e un vin de 5 pct, altul ca e de 3,5.  No, acuma curat ghinion, insa daca s-a intamplat des, eu n-o sa am prea mare incredere intr-o comisie formata din doi oameni care puncteaza atat de diferit, fix cand sunt filmati de o televiziune nationala. Cam mare diferenta, nu credeti? Pana la urma cat a primit vinul acela? 4? 5? 3,5? Sunt chiar curios.
10. Opt dintre cei mai mari specialisti din lume aka maestri aka somelieri. Bine, asta e o intrebare pentru redactorul de la Pro TV: cam care e dimensiunea bazei de selectie pentru cei mai mari? 100 de oameni, 10.000? 1.000.000?
11. Cu brandul de tara ce se mai aude? Dar cu vinurile pentru Expo Milano? Numai clienti fericiti?

PS: Eu apreciez efervescenta d-nei Marinela Ardelean, care a adus un suflu nou, chiar inovator pentru lumea vinului romanesc. Cel putin la nivel de promovare a imaginii personale, n-am mai vazut asa ceva. Poate va apare si un album foto, ca-i pacat sa se iroseasca pozele pe facebook.
Sigur, imi manifest o serie de rezerve, generate in principal de posibila implicarea Statului in aceste initiative. Poate sunt doar dubii personale, poate nefondate, insa in Romania e sanatos sa le ai.
PS II: orice ar fi, oricum ar fi, vreau sa-i felicit pe Zoli si Cosmin pentru participarea in juriu.

PS III: Avem si raspunsuri !

0 comentarii: