The Beasts of the Southern Wild (Italy, 90+)


MONTE OLMI AMARONE CLASSICO 2008*
Tedeschi, 16%!, 30% Corvina, 30% Corvinone, 30% Rondinella, 10% Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina and Forselina, 325 lei, 93 pct
Acest Amarone este o bestie traditionala. Are nevoie de aer, decantor, timp, rugaciune. Ok, fără rugăciune. Dar am auzit ca nu strica. Ierburi, minerale, chestii schimbatoare, eterice. Mi s-a parut foarte complex. Iar gustul nu poate fi descris altfel decât "masiv". Recomand!
*deoarece am uitat deadline-ul pentru text, am scris acest mic review la somatiile delicate ale redactorului UZPZ, pe telefon, cat ma aflam la o nunta. Si in timp ce influlecam "ordeof"-ul si gustam un demisec noname, no vintage, no matter, ma gandeam cu jind si jale la restul de vreo 3 sferturi de sticla captiva in frigider. Jur ca de acuma nu ma mai duc la nicio nunta fara provizii! Oricum, serios vorbind, in ciuda scriiturii laconice, asta a fost unul dintre cele mai infricosatoare si delicioase vinuri pe care le-am baut vreodata.

BAROLO CANNUBI 2007
Poderi Luigi Einaudi, 14,5%, 100% Nebbiolo, 350 lei, 90 pct
Sunt foarte multe lucruri de iubit la un vin, mai ales la unul precum un Barolo de clasa: aromatica complicata si serioasa, structura musculoasa, cu aciditate si taninuri sa dea si altora, promisiunea ca va fi in forma si peste 10-15 ani, modul fantastic in care completeaza carnea rosie , dar, mai ales faptul ca iti poti imbogati cultura generala. Asa aflam ca Luigi Einaudi a fost al doilea presedinte al Italiei. Mai aflam si ca dragostea sa pentru vin a fost taxata de ziarele vremii. Astfel, in 1950, revista Candido a publicat o caricatura care il reprezenta pe Luigi Einaudi inconjurat de o garda de onoare formata din sticle de Barolo, fiecare reprezentand o institutie a statului. Directorul publicatiei a fost condamnat penal pentru sfidarea adusa autoritatii prezidentiale. Eu zic sa nu facem aceeasi greseala si sa tratam acest exponat cu maxim respect si consideratie!

TIGNANELLO 2008
Antinori, 13,5%, 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon si 5% Cabernet Franc, 340 lei, 93 pct
Acest vin e desigur foarte, foarte bun. Ceea ce impresioneaza este eleganta si structura catifelata. Are o moliciune invaluitoare, fara a-si pierde prospetimea, si o remanenta remarcabila. Lemn dulce, mure, cirese negre, ciocolata, condimente. Top stuff!


COSTASERA AMARONE CLASSICO 2010
Masi, 15%, Corvina, Rondinella, Molinara, 174 lei, 91 pct
Acest vin este ca un astronaut care a calatorit prin univers cu viteza luminii si tocmai s-a intors pe pamant. Eu am imbatranit 9 luni de la ultima intalnire, iar el doar cateva minute. Acelasi vin dens si solid, plin de arome de fructe confiate: merisoare, coacaze, cirese, prune, un praf de scortisoara si tutun. E foarte in forma, cu musculatura lucrata si plin de viata. Uitati-l, pleaca din nou! 3,2,1...ignition!
* e ala mai mic dintre fratii amarone de la Masi, dar oricum, asa mic cum e, te poate lasa lat, fara probleme, E mai smecher: te duce cu vorba.




PS: titlul vine de la un film. De care ziceam, printre altele aici. Doar ca vinurile nu sunt ca filmul, ci ca mistretii preistorici din el...





0 comentarii: