Razboiul Stelelor, varianta pentru prescolarii mai mari sau mai mici

Abia dupa ce am vazut acest ultim film din serie mi-am dat irevocabil seama cat de infantile sunt celelalte. Sigur, aveam si inainte  un oarece sentiment, insa cele vechi fac parte din categoria filmelor care se clasicizeaza, capatand in timp un strat protector la ridicol. 
Mai cred ca JJ asta (JJ Abrams, regizorul n.a) si-a vandut sufletelul cuiva, pentru ca nu imi dau seama de ce e tot timpul chemat sa distruga cate un nume mare. A facut treaba buna cu noile Star Trek, nu? De la un serial destept s-a ajuns la niste filme ridicole, cu adolescenti. 

Asa ca probabil e alegerea fireasca pentru un nou Star Wars. Care, pentru mine, este o intrezarire a viitorului. Viitor in care cu suficienta reclama poti bate recordul de incasari cu un film care pare copiat dupa alt film din aceeasi serie. Vuieste netul de cronici entuziaste si pare ca putina lume se mai da in spate sa zica: bai, da n-am mai vazut o data partea asta cu Death Star? Si partea cu unul care poarta casca metalica? Care e de partea rea a șfortei? Si mizeria oedipiana, paricidul? Come on, in 40 de ani nu ati reusit sa gasiti ceva, orice, altceva? E drept ca infantilizarea asta e in ton cu planul Disney de reducere a varstei publicului tinta. Pana la urma sa nu uitam ca s-a lansat si in varianta dublata, pentru prescolari, dupa ce, pe vreo 5 canale simultan, s-au dat in nestire filmele vechi si serialele de desene animate. Cam pe acolo e nivelul. Il pot vedea si parintii, dupa ce au consumat la cafeneaua multiplexului un Strongbow (mama), care e cidru* si noua Bergenbier Ale (tata) care e prima ale din Romania*. 

Familia iese entuziasmata din sala de cinema dupa ce a vazut cel mai bun film al anului*. Pe holurile mall-ului se aud pastise din coloana sonora a filmului, alternate cu jingle bells si leru-i ler. Se incarca in portbagajul loganului cumparaturile din Carrefour, din care nu lipsesc un baton de salam cristim, un pate martinica (pentru ala micu'), doua Coca cola la 2,5 litri, cate o sticla de Craita Transilvaniei si una de Sange de Taur, ca daca de sarbatori nu suntem boieri, apai cand sa mai fim.

Sarbatori fericite! Forta s-a trezit! 

0 comentarii: