Vinuri noi din Carastelec. Vinca Wines.

Am degustat recent (le-am baut mai degraba, dar suna mai bine "le-am degustat". Dă, asa, o nuanta de profesionalism:) cateva vinuri de la Vinca Wines aka Carastelec Winery, din localitatea omonima, jud. Salaj, posesorii unei crame moderne si a 22,4 hectare  cu vita de vie plantate in 2011. Am incercat cateva si anul trecut si mi s-a parut un inceput promitator, asa ca am primit cu bucurie sarcina de a evalua vinurile noi.  

Pinot Noir alb 2014. Un vin ceva mai moderat aromatic, acid, cu arome delicate de melasa si cirese albe, amarui pe final. 35 lei, pe site-ul cramei. 79 pct
Chardonnay Sophia 2014 (de la Sophia Bathory, principesa Transilvaniei, care a donat in 1650 paduri si vii bisericii din Carastelec). Alb-auriu, maturat in baric, cu nas frumos, plin de arome calde, de patiserie, si florale. Putea fi ceva mai plin in gust. La 12C aduce in fata adieri, ce-i drept discrete, de alcool, iar la 8-10 pare usor apos. Lasa un iz interesant, afumat. 45 lei, 82 pct. Trebuie perseverat, potential exista!
Rhein Riesling 2014. Culoare aurie frumoasa, arome minerale si florale, usor picante, gust plin, cu nerv si lungime buna. Desi este vin demisec (undeva pe la 6 gr), se prezinta bine echilibrat de aciditate. Agreabil. 30 lei, 83 pct.
Rose 2014, din Pinot Noir. O Culoare rose pal, nas proaspăt, de cireșe, coacăze roșii, gust cu aciditate mare, cu final de grapefruit și cireșe albe. 35 lei, 83.
Friza Rose 2015 efervescent. Sec (11 gr). Un petiant obtinut din Pinot noir. Rose somon, cu arome (zmeură si căpșuni) bine scoase in fata de efervescenta, insa ce dioxidul scoate afara, zaharul pare a introduce inapoi. Dupa mine trebuie racit mai mult decat un spumant normal. 11,5%, cu alcool bine ascuns. 80, 35 lei. 
Inteleg ca, in fapt spumantele reprezinta viitorul programat al acestei crame, insa nu stiu daca directia semi-sparkling este foarte profitabila, in fond in aceasta raza de pret acesta exista multe "bule" mai spectaculoase (pentru mine), in mare parte din import, dar sunt si cateva romanesti la care ma gandesc. Pe de alta parte, petiantul e un soi de nisa in nisa. E doar o sugestie venita din propriile mele gusturi, care sunt departe de a fi universale sau infailibile.

Si asa ajungem la Pinot Noir Benedict 2014, un vin care arata comparativ cu celelalte precum Radu Rizea in pozele de grup. Dar cum pozele de grup se fac, de regula, in ocazii festive, tot asa a fost si cu experienta mea cu Benedict, astfel incat e posibil sa-l fi apreciat mai mult. Numele ii vine de la papa Benedict al XIV-lea, care în anul 1754 a dăruit bisericii din Carastelec dreptul de a ține hramul. Vine intr-o culoare de un rubiniu stralucitor, cu o aromatica interesanta si frumos depliata, de tutun si pamant reavan, cafea, fructe rosii proaspete (cirese, zmeura), un gust bun intens fructat, cu aciditate buna si o "coada" lunga, picanta, condimentata. Nivelul de alcool e mare (14,5) insa foarte bine integrat. 60 lei, 86 pct.

In special acest vin ma face sa cred ca lucruri foarte frumoase pot iesi, in viitor, din Carastelec. Eu sunt pe receptie, Vinca, ai legatura! 





0 comentarii: