Maluri de Prut 2015 Purcari


La aniversarea a 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, Purcari a lansat acest vin "patriotic", cupaj de Feteasca neagra si Rara Neagra, cum ar veni una de la noi si una de la ei. 

Denumirea este destul de explicita si cel mai probabil vine de la poezia omonima a lui Grigore Vieru, mai tarziu pusa pe muzica de Doina și Ion Aldea Teodorovici.
Intamplator locuiesc pe un mal de Prut, intr-un mod mai putin metaforic. Tot intamplator stiu ca la sfarsitul anului trecut s-a realizat un sondaj de opinie in R. Moldova avand Unirea ca subiect. Putin peste 20% sustin Unirea. E drept ca intrebarea a fost formulata in genul "daca saptamana viitoare ar avea loc un referendum, cum ati vota", dar oricum procentul nu e entuziasmant. 53% s-au declarat impotriva. Restul indecisi/neinteresati. Inteleg totusi ca procentul este in crestere fata de sondajele anterioare.
In Romania, in cadrul unui poll Mediafax (deschis in 2014 si inca activ), procentul celor care au raspuns afirmativ la intrebarea "Sunteţi de acord cu unirea României cu Republica Moldova?" depaseste 70% .  Dar noi n-am fost invatati in scoala 70 de ani ca suntem de alt neam decat cei de pe malul celalalt. Puteti citi aici mai multe despre doctrina sovietica oficiala cu privirea la "moldovenism".
Din pacate cred ca izvorul despartirii e inca destul de puternic. O sa mai curga apa pe Prut pana cand Unirea va fi o optiune viabila. Asta nu insemna ca trebuie sa incetam sa ne-o dorim.

E frumoasa intiativa celor de la Purcari, o declaratie duioasa pe care ne-am dori-o generalizata.Unde mai punem ca la lansarea vinului a dat o mana de ajutor si presedintele moldovean Nicolae Timofti, care i-a trimis lui Klaus Iohannis o caseta cu Maluri de Prut, prin intermediul ambasadorului roman la Chisinau. Va dati seama ce nivel de PR e la Purcari...

Am mai remarcat si aparitia indicatiei de furnizor al Casei Regale a Romaniei. Iar bine tintit.

Maluri de Prut este un vin mustos, tanar, un rosu galgaitor, cu arome flagrante de fructe rosii si negre (cirese, mure, afine), putina vanilie, lemn dulce, gust cu fruct copt, taninozitate medie, impresie generala de prospetime cu picanterii pe final. 13,5% bine integrat. 85 pct. 50 lei pe malurideprut.md. Mult, putin? Ei, cand e vorba de Unire, mai stam sa ne uitam la pret? 


0 comentarii: