Feteasca neagra Castel Vladoianu 2015


In pahar descoperim o culoare rosie rubinie cu nuante purpurii, de vin inca tanar. Olfactiv propune cirese negre,  prune, afine si condimente (piper, scortisoara). Gustul este sustinut de aciditatea ridicata, care da un caracter suculent, proaspat, in conditiile unui rest de zahar mai mic de 4gr/l. Taninurile sunt fine, neintruzive. Corpolenta este medie. Pe final apar si tuse vegetale, de ierburi aromatice. Remanenta este buna, cu note de fruct si condimente. 
Are nevoie de aer si timp pentru a arata pe deplin ce poate. Nu este o Feteasca asemenea celor din Dealu mare (nici nu trebuie), extractul pare mai jos si aciditatea mai sus. 

Feteasca neagra, 2015, DOC-CT Cotnari, 13,6%, ~70 lei. 85 pct.

PS: 1. In discursul de marketing ni se spune ca Vladoianu a fost guvernator BNR ("Castelul Vlădoianu, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naţionale, boierul Vasile Vlădoianu").  In site-ul BNR (unde gasim o lista a fostilor guvernatori de la origini si pana in prezent) nu exista referiri la un asemenea nume. 
2. Ar trebui facuta curatenie la datele tehnice, pe site. Vinul are cand 13,6 alc cand 13,4, cand 2,8 zahar, cand 4 gr, 6,3 acididate sau poate 5,8. Nu sunt lucruri care sa conteze cu adevarat, mai ales pentru consumatori, insa un pic de rigoare n-ar strica. Partea buna este ca aceste detalii exista pe site, la toate vinurile, cel putin pentru ultimii 2 ani de recolta, iar datele tehnice nu sunt copy/paste. Sunt atatia alti producatori care nu dau doi bani pe ani de recolta si alte amanunte, inclusiv in magazinul online, de ca si cum n-ar exista nicio diferenta. 






1 comentarii:

Cosmin spunea...

Uite, aici https://casoteca.ro/arhitectura-in-6-crame-romanesti/ se spune ca era vice-guvernator. Poate da mai bine daca era sef plin... :-)